Ny bok

Råd från lyckad entreprenör

"Svenskarna behöver turkisk peppar"
5:24 min

Att bli egenföretagare kan vara svårt. Enligt statistiken får en majoritet av de som startar eget slå igen redan efter två år. Men många av de fel som görs, går det att göra något åt säger den framgångsrike företagaren och mångmiljonären Kadim Akca som i dagarna släppte sin bok Tänk som en turk - om du vill lyckas i Sverige.

Enligt statistiken får 85 procent av de nyöppnade företagen slå igen efter bara två år. Efter fem år är bara 5 procent kvar. Egenföretagare behöver mer hjälp för att lyckas bättre än i dag, säger Kadim Akca.

Kadim Akca föddes i Turkiet och kom 1969 till Värnamo där han ännu i dag är verksam inom rengörings- och fastighetsbranschen. Boken är tänkt som ett hjälpmedel för både nya företagare och de som varit med ett tag, samt de som tänker starta eget.

– En del misstag som jag gjorde reparerade jag och lärde mig av. Jag ser hur fram för allt invandrare, men också svenskar, gör fel. De startar eget, men har ingen struktur, hur de profilerar sig. De marknadsför sig inte, och det blir totalt fel. Man behöver inte lägga en massa pengar på marknadsföring, man kan blanda sig lite mer med svenskar, lyssna, gå till företagsträffar. Allting är gratis. Det finns helt fantastiska hjälpmedel i Sverige för en driftig entreprenör, säger Kadim Akca.

När Kadim Akca kom till Sverige bodde han hos en släkting. Men de kom inte överens och han hamnade på en parkbänk med bara 50 Kronor på fickan. Han kunde ingen svenska, han hade inget jobb och inget nätverk. Men därifrån har han stadigt tagit sig ur krisen, och har numera köpt och sålt mer än 30 bolag, framför allt inom rengöringsbranschen. Ett hett tips från honom:

– Ofta när du frågar en invandrare eller svensk så vill de ha ett jobb som de kan älska. Det är helt galet. Jobbet ska älska dig, det är inte du som ska älska jobbet. En tråkig bransch kan bli ditt drömjobb. Ta mig som exempel, städning är inte direkt drömjobbet, men jag rekommenderar det verkligen. Skulle jag haft den inställningen att jag skulle ha mitt drömjobb så skulle jag inte ha kommit så här långt, säger Kadim Akca.

Än i dag talar Kadim Akca bruten svenska. Han säger själv att han knappt kan läsa eller skriva. Men det har aldrig varit ett hinder för hans framgång. För att boken skulle bli av behövde han en skribent, det blev Antonia Stackelberg som följt Kadim Akca under loppet av ett och ett halvt år, ända till släkten i Turkiet.

Boken består av två delar. En biografisk del och en del med konkreta råd för företagare. Det mesta sitter i ryggmärgen på Kadim Akca, så det var Antonia Stackelberg som först upptäckte att det fanns mycket värdefullt att hämta för andra företagare. Inte minst att man ska lämna skrivbordet lite oftare.

– Svenskar planerar och planerar, och planerar. Det är de bra på, men vem gör jobbet ute? Så planera mindre och gå ut på fältet, träffa dina kunder. Det är där du gör affärer, inte på kontoret, säger Kadim Akca.

Det är också viktigt att lyssna betydligt mindre på olika experter och att istället förlita sig på sitt eget omdöme, säger Kadim Akca. Men också själva namnet på det egna företaget är avgörande om man vill bli framgångsrik.

– Man ska inte döpa sitt företag efter sitt namn. Hur kul är det med "Ahmeds data"? Istället ska man döpa sitt bolag till ett respekterat namn så att man kan växa vidare, som Vasakronan till exempel. Om jag till exempel har ett företag som heter "Kadims städ", jag säljer det och de börjar missköta bolaget. Då är det mitt namn som står på alla kreditrapporter, och hur kul är det, frågar sig Kadim Akca.

Även om Kadim Akca av många skulle klassas som invandrare, så gör han själv inte det. Han menar att genom vad han åstadkommit och gjort för Sverige så är han snarare en äkta svensk, och det oavsett att han har dubbelt medborgarskap.

– Jag är född med framåtanda, men strukturen lärde jag mig i Sverige. Men mitt mod och att våga gå fram lärde jag mig i Turkiet. Lite turkisk peppar är vad svenskarna behöver.

Men det är inte bara svenskarna som behöver lära sig något. Också invandrarna bör skärpa till sig, menar Kadim Akca, även om det kan kännas obekvämt. Det är viktigt att omfamna den nya situationen i det nya landet och att bli en del av det.

-- För det första känner de sig inte som svenskar, det gäller även invandrare som är svenska medborgare. Och det är fel. De känner sig som andra klassens medborgare, och Sverige kan inte hjälpa dem då. Vilket land du än bor i måste du anpassa dig till landet, om du ska bli framgångsrik. Sedan kan du ha din attityd, din framgång, det är en annan sak, men du måste anpassa dig till landet. Det är många invandrares dilemma i dag, och dem vill jag ge mina råd, säger Kadim Akca.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".