1 av 2
Professor Harry Flam.
2 av 2
EKONOMI

"Politik bakom Borgs varningar för hybris"

"Det var riktat mot de politiska kollegorna"
2:57 min

Det är för att hålla tillbaka krav på reformer, som finansminister Anders Borg nu går ut och varnar för risken att Sverige ska gå samma öde till som krisekonomierna i till exempel Irland och Portugal. Det säger Harry Flam, professor vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Bakgrunden är den rekordhöga BNP-siffra som SCB presenterade igår, och som visar att den svenska ekonomin vuxit med nästa 7 procent på ett år.

Det är finansministerns roll att inta en försiktig hållning, säger Harry Flam.

– Jag tror att Anders Borg uppträder som en försiktig finansminister, den försiktige finansminister han är, och vill stämma i bäcken så att det inte kommer för många krav på utgiftsökningar och kanske vidare skattesänkningar. Han vill säga att det här var en engångssiffra. Så hög som tillväxten var det tredje kvartalet, så hög kommer den inte att vara i fortsättningen.

Så det här uttalandet görs mer i ett politiskt sammanhang än ett ekonomiskt?

– Javisst, det tror jag. Det var riktat mot de politiska kollegorna och kanske även oppositionen, att inte ställa för höga krav på nya reformer, säger professor Harry Flam.

Han tolkar också finansminister Anders Borgs varningar för att drabbas av hybris som ett sätt att hålla ryggen fri, att han - om något skulle hända i ekonomin - kan peka på att han varnat för det.

Finansminister Anders Borg lyckades verkligen hålla tillbaka glädjen över de positiva tillväxtsiffrorna. Inte minst oroade han sig över den svenska banksektorns tillväxt.

– Ja, svensk banksektor är tre och halv gånger så stor som BNP. På Irland var den fem gånger så stor och på Island var det sju gånger så stor, så vi är på väg i en irländsk riktning, och det måste vi stoppa tidigt, sa Anders Borg i P1-morgon.

Men det finns inga rimliga skäl att jämföra Sverige med de ekonomier som nu krisar i EU, säger Harry Flam.

– Det går inte att jämföra svensk ekonomi och vad som händer på bostadsmarknaden och i banksektorn i krisländerna. Den svenska banksektorn har drabbats väldigt lite av det som många andra länder har haft med amerikanska bostadslån och så vidare. Vårt problem var kanske av liknande art, men i Baltikum och där verkar det värsta ha blåst över nu. Jag tror inte att det finns något problem med den svenska banksektorn.

Ett annat exempel är bostadsfinansieringen, säger Harry Flam.

– Jag tror inte att det finns några problem där heller, för att det är trots allt en väldigt liten andel av  låntagarna som har en hög belåning. Vi har ju inte heller haft en så stor produktion av bostäder under senare år. Det är inte så att byggsektorn har svällt på samma sätt som den har gjort i Spanien och Irland och andra länder, så jag tror att risken att något liknande ska hända här är väldigt små, säger Harry Flam,  professor vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".