Vindkraftparker kan bli en stor svensk exportvara hoppas Sveriges Miljöteknikråd. Foto: Trons/Scanpix.
KLIMATHOTET

Sverige vill bli en stormakt på miljöteknik

"Det är en fantastisk möjlighet"
4:47 min

Sverige ska bli ledande i världen på miljöteknik och det är miljötekniken som ska rädda jordens klimat. Lite tillspetsat var det så Sveriges miljöteknikråd sa när man nyligen lämnade sina förslag till regeringen om hur Sverige ska bli en stormakt på det området.

Miljöteknik har blivit ett nyckelord i klimatdiskussionerna när de internationella klimatförhandlingarna inte gjort några större framsteg. Miljöteknikbranschen ska utvecklas i Sverige med statliga insatser och bli en viktig exportnäring där invandrare med sina kontakter kan göra en viktig insats, säger man på Exportrådet. Kristina Alsér är landshövding i Kronoberg och har varit ordförande i Swentec, Sveriges miljöteknikråd. Hon har också en bakgrund som företagare inom just miljöteknikområdet. Hur tycker hon att man ska få miljötekniken att växa och blomstra i Sverige?

– Dels så har vi en tydlig vision att Sverige ska ta en ledande roll när det gäller innovationer och system för en hållbar utveckling. Det kan då handla både om kunskap och kompetens men också teknik. För att nå den här visionen har vi identifierat fem strategiska huvudområden där det ena är politisk styrning som håller över mandatperioder.

Den svenska miljötekniksektorn består till stor del av medelstora och små företag. Dessa behöver hjälp av de större företagen för att komma med i de stora miljötekniksystemen som kan bli framgångsrika också på exportmarknaden.

Miljöteknik är ett brett fält med värme- och elproduktion, förnyelsebara drivmedel, vattenrening, trafiksystem och annat.

Kina storsatsar på ny miljöteknik för att klara klimatmålen och Sverige har hunnit ganska långt vad gäller t ex rökgasrening och avloppsrening i kommunerna. Så vad ska staten bidra med för att få bättre fart och samordning inom denna framtidsbransch?

En nationell miljöteknikstrategi ska läggas fram av regeringen. I budgetpropositionen finns 400 miljoner kronor avsatta för mandatperioden fram till 2014. Det är 100 miljoner om året. De ska bland annat gå till satsningar på exportfrämjande åtgärder och till forskning och demonstrationsprojekt.

Att kunna visa upp systemfärdiga anläggningar för till exempel vattenrening i en stad eller en vindkraftspark är viktigt för att få utländska kunder att bli intresserade. Hur ska man få nytta av alla mindre företag i denna bransch?

– Jag tror det är en gigantisk utmaning. Det är företag som är små och duktiga här hemma. Men att sälja internationellt och kunna samarbeta med stora företag och bjuda in riskkapital och vara med i olika samarbetsprojekt tror jag är nödvändigt för att bli riktigt framgångsrik internationellt, säger statsekreterare vid näringsdepartementet Daniel Johansson.

Storföretag som till exempel ABB och Alfa Laval är sedan länge framgångsrika på exportmarknaden inom miljöteknikområdet, men det gäller alltså att få med de innovativa och många småföretagen också. Exporten växte första halvåret med 3,5 procent för miljöteknikföretagen, vilket anses hyggligt med tanke på lågkonjunkturen ute i världen.

– Möjligheterna finns därute, men de stora systemaffärerna är komplexa och tar lång tid att genomföra. Kanske fem till tio år, och är ingenting direkt för svenska småföretag att gå in i idag. Däremot att hitta kontakter utomlands med utländska partners som i sin tur gör systemaffärer, där finns det ypperliga möjligheter för massor av svenska företag, säger Anders Hallsjö arbetar på Exportrådet med att hjälpa svenska företag ute i världen.

Här kan också svenskar med invandrarbakgrund spela en stor roll med sina kontaktnät och språkkunskaper, säger Anders Hallsjö på Exportrådet.

– Det är en fantastisk möjlighet. De här kulturella skillnaderna som finns mellan olika länder är jätteviktig att förstå. Och det märker inte minst mina kolleger som är av både svenskt och utländsk härkomst att den nyttan ska man ta till vara absolut.

Så det är en viktig väg för att nå ut med svensk miljöteknik?

-- Absolut. All kompetens för att koppla ihop den här affären snabbare är av vikt. Om det är den kommersiella kompetensen, den kulturella kompetensen och all hjälp du kan få så kortar det företagens tid att nå en internationell framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".