Även många av personalen på Östersunds sjukhus har drabbats av parasiten Cryptosporidium och är sjukskrivna. Foto: Tommy Andersson/Scanpix, Marianne Lebbad, Smittskyddsinstitutet

Parasitsmittan präglar vardagen i Östersund

"Stoiskt lugn hus östersundarna"
2:21 min

Den omfattande parasitsmittan som drabbat Östersund med omnejd har nu gjort att sammanlagt 6 500 personer har drabbats av magsjuka. Fortfarande vet man inte säkert var smittan kommer ifrån.  Bengt Marsh, kommundirektör i Östersunds kommun, säger att det är en allvarlig situation, men han vill inte kalla det en kris.

– Det påverkar ju varje hushåll och varje familj. Det innebär ju att det vatten som man ska använda måste kokas. Det är en allvarlig händelse, men det är ingen kris. Vi har vatten, men det måste kokas, och det är naturligtvis en besvärlig omständighet. Det är en olägenhet men inte en omöjlighet.

Trots den svåra situationen tycker Bengt Marsh att man klarat sig rätt bra i kommunen. De flesta samhällsfunktioner har klarat sig utan påverkan. Men på sjukhuset har en del operationer fått ställas in, och man har också en hög personalfrånvaro där. Från Landstingets sida ser man till att sjukhuset har färskt vatten, men övriga instanser i kommunen uppmanas att koka sitt vatten.

– Vår annars viktigaste uppgift just nu, med vårt fokus hela tiden, är ju att hitta smittkällan. Var finns den? Vi gör prover och undersökningar, och försöker hela tiden analysera, säger Bengt Marsh.

Östersunds kommun står i kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och har också dagliga telefonkonferenser med Smittskyddsinstitutet och Livsmedelsverket. Man har också hjälp från det nationella nätverket Vaka.

– Vi har hos oss företrädare för ett nationellt nätverk som heter Vaka, som är vattenkatastrofkonsulter. Då får vi del av deras kunnande, och de bistår oss med råd och då,d säger Bengt Marsh.

Siffran på hur många som drabbats av magsjukan i Östersund stiger fortfarande. Hittills har 6 500 personer anmält att de är sjuka på kommunens hemsida, och det är nästan var tionde kommuninvånare. Kommundirektör Bengt Marsch säger att invånarna trots allt verkar vara vid gott mod.

– En sammanfattning av det hela är att det är ett stoiskt lugn, en sans och balans hos östersundarna. Man klarar det här, man inser att det är bekymmer och besvär. Men det är klart att vi kommer till ett läge där man tycker att det här är en praktiskt olägenhet som är besvärlig. Vi kan emellertid inte utlova att det kommer någon lösning på kort sikt, säger Bengt Marsh kommundirektör i Östersunds kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".