1 av 6
Huset i Luton som söktes igenom av brittisk polis i samband med bombdådet i Stockholm. Foto: Chris Radburn/Scanpix.
2 av 6
En man sprängde sig själv vid Bryggargatan i centrala Stockholm på lördagen. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
3 av 6
Polis avlägsnar föremål från platsen där en man sprängde sig själv vid Bryggargatan i centrala Stockholm på lördagen. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
4 av 6
Några minuter innan mannen sprängde sig exploderade en bil parkerad i korsningen Drottningegatan/Olof Palmes gata i närheten. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
5 av 6
Internationelle åklagaren Thomas Lindstrand, Anders Thornberg från SÄPO, Kommenderingschef Erik Widstrand och polisens presstalesman Ulf Göranzon vid polisens pressträff på söndagen. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
6 av 6
Statsminister Fredrik Reinfeldt höll presskonferens vid lunchtid på söndagen. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
SJÄLVMORDSATTENTATET I STOCKHOLM

Oro och ilska bland muslimska organisationer

1:09 min

Flera av Sveriges muslimska organisationer reagerar skarpt på självmordsattentatet i lördags. Det finns en oro att muslimer i Sverige ska förknippas med våldshandlingar.

Stora moskén i Stockholm vid Medborgarplatsen har tagit emot många samtal från muslimska organisationer och privatpersoner som starkt tar avstånd från självmordbombningen. Mahmood Kalfi är ordförande för Stockholmsmoskén och han beskriver bombdådet som en katastrof, att det förtroende som är byggts upp för muslimer i Sverige är nu raserat.

– Man är chockad faktiskt. Det skadar muslimer och det skadar samhället där alla goda krafter vill bygga en mångkulturellt och mångreligiöst samhälle där alla lever i fred och samförstånd, sa Mahmood Kalfi, till SVT:s Rapport i går kväll.

Abdal Haqq Keilan, ordförande för Svensk Islamisk Samling, är orolig att det här kommer att få konsekvenser för muslimer i Sverige, men välkomnar statsministerns tal på presskonferensen i söndags där han uppmanade till lugn och samling kring demokratin. Keilan säger att det finns över 400 000 muslimer i Sverige och att det här verkar vara en ensam galnings verk.

– Jag upplevde det här som fullständigt vidrigt, att man gör sådana saker i vår religions namn. Kidnappar islam för sina egna nästan sinnessjuka syften för att mörda folk i massor, sa Abdal Haqq Keilan till SVT:s Agenda.

På söndagskvällen anordnade Svenska muslimer för fred och rättvisa, SMFR, en fredsmanifestation på Sergels torg i Stockholm tillsammans med bland annat den kristna fredsrörelsen och scouterna. Ett hundratal personer samlades vid manifestationen för att visa sitt fördömande över sprängningarna i lördags.

Yasri Khan, förbundsordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa, förklarar varför.

– Vi vill bekämpa spänningarna i samhället som kan uppstå efter en sådan här händelse, där många människor kan göra sig långtgående tolkningar kring vad den här händelsen i lördags kan ha för innebörd.

Yasri Khan blev chockad när han fick höra talas om självmordsbombaren i centrala Stockholm, men började också direkt fundera på vad man kunde göra.

– Efter att det hade hänt började tankarna direkt gå, vad händer nu på måndag när man går till skolan och jobbet? Hur kommer de med tydlig religiös eller etnisk anknytning bli bemötta? Då kändes det viktigt att gemensamt samla ihop människor och gemensamt försöka nå ut och visa att det är många som fördömer det här, och att vi tar starkt avstånd och att vi tillsammans behöver arbeta för att förebygga motsättningar.

Varför är det viktigt?

– Med tanke på det parlamentariska läget som råder i Sverige idag, och med tanke på att vi har sett en tråkig utveckling i Europa när det gäller islamofobi, så känns det oerhört viktigt att det här är ett budskap som når ut så mycket som möjligt, för att kunna motverka spänningar.

Svenska muslimer för fred och rättvisas förbundsordförande Yasri Khan har de senaste dygnet fått ta emot hatbrev.

– Jag har personligen fått en massa hatmail och facebookmeddelande från människor som uppenbarligen tycker det är jobbigt att vi som muslimsk fredsrörelse anordnat en fredsmanifestation.

Vad skriver de?

– Det är mycket okvädningsord. Det är saker man inte kan säga i radio, det är mycket svordomar och fula ord. Men det positiva är att vi kunnat erbjuda någon form av hopp, att det finns progressiva krafter som har kapacitet att jobba mer konstruktivt och kan samla ihop människor. Utifrån den här manifestationen så kommer vi också att samarbeta mer aktivt med olika organisationer för att jobba förebyggande, skapa möten. Det är oerhört viktigt i tider som dessa att människor har plattformer att mötas, säger Yasri Khan, förbundsordförande för Svenska muslimer för fred och rättvisa.

Terrordådet i Stockholm

Explosionen inträffade nära Drottninggatan, mitt i julhandeln. Foto: Per Sandström/Sveriges Radio.

Följ Sveriges Radios samlade nyhetsrapportering på svenska om terrordådet i Stockholm.#link=237405#

Stockholm Bombings

Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Follow Radio Sweden's coverage in English of the Stockholm Bombings.
#link=237402#

Maria Quistberg

SR International

Zana Schiroyi

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista