TERRORDÅDET I STOCKHOLM

Skarpa fördömanden på välbesökt fredagsbön

2:37 min

I fredags hölls den första fredagsbönen efter självmordsattacken förra lördagen. Och i moskén på Medborgarplatsen handlade predikan om terroristhandlingarna, som fördömdes kraftfullt, som haram och emot islam.

–  Att döda sig själv är en stor synd i slam, att försöka döda andra människor är också en stor synd i islam, och det är ännu värre att göra det i islams namn. Alla muslimer vet redan att detta är haram, förbjudet, predikade imamen.

Frågan är vilket ansvar imamer och det muslimska samfundet i Sverige har för att fördöma attacken. Inget, egentligen, säger Omar Mustafa, som är ordförande i muslimska föreningen i Stockholm, på plats i moskén inför bönen.

– Vi har absolut inget särskilt ansvar bara för att vi är muslimer. Men jag tror att hela samhället har ett ansvar att motverka extremism, men vi har inget problem med att förklara hur islam ser på det här. Och om det finns fördomar och missförstånd om islam, så har vi inget problem med att informera hur islam ser på det här, och det är det vi har gjort nu hela veckan, säger Omar Mustafa.

Bland de besökare som kommit till moskén för att lyssna på imamen och be i dag, är meningarna delade om ansvaret. Yassin McCarter tycker att det är bra att de religiösa ledarna fördömer attackerna.

– Absolut, eftersom inom alla religioner så finns det olika tolkningar och därför är det jätteviktigt att våra imamer går ut och fördömer det här som har hänt och visar vad det rätta islam är, så att folk inte spårar ur och blir hjärntvättade av såna där mindre grupper och hittar på sådana dumheter, säger Yassin McCarter.

– Jag tycker att det är dåligt att det är vi som ska ta ansvar för det här. Men jag förstår ändå det islamiska förbundet att de känner ett visst ansvar att gå ut och förmedla kunskap och förmedla att det som har hänt inte har något med islam att göra, säger Ayan Mohammed som besökte moskén på fredagen.

– Han är inte tvungen att göra det, och vi känner inte riktigt att vi behöver skydda oss, för vi vet att det inte är en del av islam. Men alla kanske inte vet det, så då måste vi visa så att alla vet att det verkligen inte har med islam att göra, bara för att motverka fördomar och okunskap, säger Iman Benjamcluf under tiden som fredagsbönen pågår.

Ayan Mohammed och Iman Benjamcluf känner sig mer utsatta efter attackerna. De tycker att muslimer har pekats ut som grupp efter attackerna, och de får medhåll av Yassin McCarter.

– Absolut, det har de. Jag som muslim blir ju utsatt genom att folk tittar på mig konstigt och tänker att; är han också är en terrorist och det tycker jag är tråkigt.

Är du rädd för ökade motsättningar nu?

– Absolut det ser vi ju bara genom att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen, och rädsla skapar ju just sådana här förändringar i samhället, säger Yassin McCarter.

– Ja, det är klart, men samtidigt får inte rädslan ta över för mycket, det får inte hända, säger Ayan Mohammed efter dagens fredagsbön i moskén på Medborgarplatsen. 

Jenny Hallberg

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista