WIKILEAKS

Sverige i fokus genom Wikileaks och Assange

2:27 min

Organisationen Wikileaks och dess grundare Julian Assange blev ett av höstens stora internationella samtalsämnen. Sverige hamnade i centrum i och med att Assange misstänks för våldtäkt i samband med ett Sverigebesök i höstas.

Wikileaks har sedan 2006 via sin webbsida publicerat hemligstämplat material av olika slag. Men det var först i år som Wikileaks blev riktigt känt, då organisationen släppte hundratusentals handlingar om USA:s närvaro i Irak och Afghanistan.

I slutet av november offentliggjordes mer än en kvarts miljon känsliga rapporter från amerikanska diplomater som avslöjade USA:s spel bakom kulisserna. Rapporterna innehöll också ofta nedsättande omdömen om utländska ledare. Det ledde till starka reaktioner och utrikesminister Carl Bildt, menade att publiceringen kan skada diplomatin i världen.

– Det försvagar väl diplomatin i största allmänhet och det kommer att göra världen mindre säker. Om man inte är möjligt att tala förtroendefullt med varandra, då blir det megafondiplomati, och det vet jag av erfarenhet att det kan leda till mer konflikter. Så att avsikten med publiceringen är väl att skada USA, men man ska inte glömma att det skadar framförallt det amerikanska utrikesdepartementet, och det skadar generellt möjligheterna till diplomatiskt umgänge i världen i dess helhet. En svagare amerikansk utrikesförvaltning och diplomati är icke i svenskt intresse, sa utrikesminister Carl Bildt.

Flera hundra av dokumenten berör Sverige. Till de mest uppmärksammade hör avslöjanden om hemliga amerikanska fångtransporter som gick via Sverige fram till 2006, och att den uteblivna JAS-affären med Norge 2008 var uppgjord på förhand.

Wikileaks grundare Julian Assange överlämnade sig själv till polisen i London den 7 december, efter att Sverige begärde honom häktad för våldtäkt, sexuellt ofredande samt olaga tvång. Han släpptes senare mot borgen, men får nu bära elektronisk fotboja tills brittisk domstol i januari besvarar Sveriges begäran om utlämning.

Sexbrottsanklagelserna har av många Wikileaksanhängare tolkats som en konspiration mot Julian Assange eftersom USA samtidigt har inlett finansiellt krig mot Wikileaks.