KUNGAHUSET

Bok om kungens privatliv väckte stort intresse

1:49 min

Det blev tungt för svenska kungahuset i november, då boken "Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken" landade på bokdiskarna. Under en välbesökt presskonferens efter älgjakten på Halle- och Hunneberg utanför Trollhättan skulle kungen uttala sig.

– Vi vänder på ett blad, ungefär som ni gör i era tidningar och ser framåt istället. Det här är någonting som vad jag har förstått enligt boken har hänt lång tid bak i tiden, sa kungen.

Men journalisterna kunde bara återge citat om att det var "dags att vända blad". Oklart vilka blad, eftersom kungen gjorde klart att han inte alls hade läst boken.

Boken "Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken" beskriver kungens barndom och ungdomstid, men också hans inofficiella liv som monark, vilket enligt författarna har innefattat bland annat otrohetsaffärer och besök på stripklubbar.

Bland annat handlar den om en namngiven man som drev en nattklubb där kungen och hans vänner var stamgäster och som berättat att han regelbundet levererade unga flickor till dem.

Det blev stor efterfrågan på boken, och uppmärksamheten kring den nya kungabiografin har också spritt sig till de nordiska grannländerna.

En av författarna, Thomas Sjöberg, har tidigare skrivit biografier om Ingvar Kamprad och Berth Milton. Medförfattare är Deanne Rauscher och Tove Meyer.

Kung Carl Gustaf och hovet tänker inte stämma förlaget Lind & Co som gett ut den omtalade boken.