GÖTEBORG

Många misstänkta i kommunal muthärva

1:30 min

Under året nystades en stor muthärva upp i Göteborg. Det var i slutet av april SVT:s Uppdrag granskning och kvällstidningen GT avslöjade misstänkta mutor mot kommunala tjänstemän i Göteborg, och sedan dess har utredningen vuxit.

En rad förundersökningar har inletts, och flera tjänstemän inom idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg och inom ett par kommunala bostadsbolag har delgivits misstanke om brott.

Misstankarna gäller grov bestickning och grov medhjälp till trolöshet mot huvudman. Bland annat handlar det om bjudresor från byggmästare, mellanhänder och fakturor för jobb som aldrig utfördes. Mutbrotten ska ha begåtts under tio år, från januari 2000 till april i år, och det har talats om en kultur av korruption.

Muthärvan i Göteborg har blottat korruption även på andra håll. Enligt en enkät som Sveriges Radio låtit göra, så upptäcker tredje kommun något eller några fall av misstänkta oegentligheter varje år. I 14 kommuner pågick under året utredningar som bedrivits antigen internt eller av polis.

Gissur Erlingsson från Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpingsuniversitet säger att maktmissbruk och korruption är betydligt vanligare än vad vi tror.

– Jag har definitivt fått intrycket av att problemen med maktmissbruk och korruption är betydligt vanligare på kommunal nivå än vad vi är vana vid att tänka och tro om hur det går till i svensk politik, säger statsvetaren Gissur Erlingsson.

Enligt statsåklagare Nils-Eric Schultz vid riksenheten mot korruption är det första åtalet att vänta i början av januari nästa år.

Just nu pågår tio förundersökningar, där sammanlagt 18 personer är delgivna misstanke om brott, men det kommer att bli fler. Nils-Eric Schultz tror att det kommer att stanna på mellan 30 och 40 misstänkta, och rättsprocesserna kommer att pågå ända in på 2012.

Det handlar bland annat om bostadsbolaget Poseidon, idrotts- och föreningsförvaltningen, Familjebostäder, samt Hjällbobostaden, byggföretaget Peab och Göteborg Energi.