Asyl

Svårt för serbiska romer att få stanna i Sverige

3:35 min

Flyktingar från Serbien toppar migrationsverkets lista över asylsökande under 2010. Flertalet av dessa är serbiska romer och har mycket små möjligheter att få stanna i Sverige. På den svenska ambassaden i Belgrad misstänker man att det bakom strömmen av serbiska asylsökande finns människor och organisationer som vill tjäna pengar på flyktingarna sedan visumtvånget  till Schengenländerna försvann i slutet av 2009.

– Det ligger nära till hands att misstänka att det finns inslag av geschäft i det hela, säger Christer Asp, Sveriges ambassadör i Belgrad.

Han nämner där någon spritt ut rykten om att om man tog sig till Belgien skulle man få arbete, lägenhet, bil och pengar i handen.

– Sprider man ut den typen av falska rykten så gör man det med syfte att få folk att åka till Belgien, säger Christer Asp.

Till Sverige kom under 2010 drygt 6 300 asylsökande från Serbien, de  flesta romer, och denna flyktinggrupp blev under fjolåret den största före grupper från Somalia och Afghanistan. Totalt sökte nära 32 000 personer asyl i Sverige under 2010.

Men serberna har ytterst små möjligheter att få stanna i Sverige. Fattigdom och utanförskap är inga godtagbara politiska asylskäl, även om dessa grupper har stora svårigheter i Serbien.

Det var under hösten som asylansökningarna ökade kraftigt för att dämpas något i december. Sverige har ett bra rykte och uppfattas som mer flyktingvänligt än till exempel andra nordiska länder, säger ambassadör Christer Asp, som med informationskampanjer nu försöker att sprida budskapet om det näst omöjliga att få politisk asyl i Sverige.

– Den informationskampanjen tillsammans med den informationskampanj som serbiska myndigheter har runt om i Serbien om möjligheterna att få asyl gör kanske att siffrorna nu börjar peka nedåt igen, säger han.

Hur når ni ut med den informationen till potentiella asylsökande?

– Framför allt via media, men också via kontakt med olika grupper här. Vi vet att många asylsökande i Sverige härifrån talar romani och därför vänder vi oss till de grupperna här för att förklara vilka utsikterna är för dem att få asyl i Sverige.

De serbiska myndigheterna är rädda för att de många asylsökande till bland andra Sverige och Tyskland kan få EU att ompröva viseringsfriheten för serbiska medborgare, säger Christer Asp.

– Från serbisk sida är man väldigt angelägen om att den här viseringsfriheten inte ska missbrukas. Om den missbrukas finns det naturligtvis en risk för att vissa länder inom EU vill se över den här överenskommelsen vi har.

Men några sådana signaler här ännu inte kommit?

– Nej, det har det inte gjort och serbiska myndigheter har reagerat mycket snabbt och bra, säger Christer Asp, Sveriges ambassadör i Belgrad.

Göran Löwing

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista