Manifestation på Sergels Torg till minne av mordet på Fadime Sahindal, som blev startskottet för debatten om hedersvåld. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX.

Pojkar utsatta för hedersvåld får skyddat boende

1:28 min

När man talar om hedersrelaterat våld är det hittills flickor som varit i fokus som de drabbade, men på senare tid har uppmärksamheten riktats mot att pojkar också kan vara offer. Därför öppnar nu i vår Stockholms stad ett skyddat boende för våldsutsatta pojkar -det första i Stockholmsområdet och det andra i landet.

– Vi kommer att öppna under tidig vår ett skyddat boende för pojkar och unga män och även en jourtelefon som kommer att vara tillgänglig dygnet runt och en öppen mottagning dit man kan vända sig anonymt, berättar Annika Larsson, som är socionom och utredare på Stöd-och rådgivningscenter & skyddat boende i Stockholms stad.

Det finns flera jourtelefoner och skyddade boenden för flickor som utsatts för hedersrelaterat våld och våld i nära relationer bara i Stockholmsområdet, medan det för pojkar bara finns ett, i Skåne. Pojkar är också utsatta, men det har hittils varit svårt för dem att få hjälp.

– Pojkar är också utsatta, men man har ingen metodik för att jobba med det, ingen har någon riktig uppfattning om hur många de är och vilken hjälp de kommer att efterfråga, så det här är ganska nytt.

En av orsakerna till att problemet inte uppmärksammats tidigare är att våldet mot pojkarna är mer komplext än mot flickor, säger Annika Larsson.

– Utsattheten kan se ut på olika sätt, man kan vara utsatt själv för begränsningar och våld, man kan utsätta andra, pressas till att utsätta andra, man kan vara utsatt i egenskap av partner eller utifrån sexuell läggning.

Och många av pojkarna utsätts just på grund av sin relation till de utsatta flickorna.

– Pojkar figurerar i olika sammanhang runt flickorna och fokus har ju varit mycket på flickor, men samtidigt ser vi att de flickor vi har mött under åren har ju partners och pojkvänner, säger Annika Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista