Pär Nuder, tidigare finansminister, meddelade på måndagen att han inte är kandidat till S-partiledarposten. Ändå fortsätter hans namn att nämnas i förhandsdiskussionen. Foto:Gunnar Lundmark/SCANPIX
PARTILEDARSTRIDEN I SOCIALDEMOKRATERNA

"Alla förväntar sig att Pär Nuder ändå vill"

2:18 min

Återigen gick den tidigare socialdemokratiske finansministern Pär Nuder ut på måndagen och meddelade att han inte kommer att kandidera till partiledarposten. Hur ska man tolka att Nuders namn förs fram, trots att han så många gånger sagt att han inte står till förfogande? Många tror att han inte menar allvar, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

– Jag, det beror på att alla nog förväntar sig att Pär Nuder ytterst ändå vill. Det här är något han jobbat för ända sedan barnsben nästan, han var väldigt tidigt in i politiken, och han sågs, med rätta, som ett politiskt underbarn, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren med anknytning till socialdemokratin.

"Jag vill inte och kommer inte att kandidera. Det vet också valberedningens ordförande Berit Andnor, som jag har talat med". Så skrev Nuder på måndagen i ett mejl till nyhetsbyrån TT.

Uttalandet gjordes efter att flera framträdande socialdemokrater de senaste dagarna börjat peka ut just honom som den hetaste kandidaten till att efterträda Mona Sahlin.

Pär Nuder stod den gamle partiledaren Göran Persson nära, och när Mona Sahlin övertog partiledarskapet efter valförlusten 2006 hamnade Nuder alltmer i periferin. I början av 2008 ersattes han som ekonomisk-politik talesman av Thomas Östros och ett år senare lämnade han också riksdagen.

Det var en avgång i vredesmod, säger Stig-Björn Ljunggren.

-- Han blev förbannad. Tacksamheten var noll från rörelsen, och då gav han tusan i det här och satsade på andra saker. Han fick minst lika roligt, och tjänade mer pengar och fick vara i fred för media. Därför är det så att han har en ganska bra tillvaro, och han då skulle komma tillbaka till politiken med all den förneedring det innebär, och vara partiledare. Det kanske är så att han faktiskt inte vill, säger han.

Stig-Björn Ljunggren säger samtidigt att om ett enigt parti kommer och ber på sina bara knän, så kommer han få mycket svårt att säga nej.

Men har då Pär Nuder vad som krävs för att leda Socialdemokraterna. Har han utstrålning nog till exempel?

– Nuders utstrålning kanske man kan diskutera, men det kan man ju göra med samtliga de andra kandidaterna också. Det handlar ju om en kombination av utstrålning, det okulära, och det substansiella, alltså att man kan, vet och förstår, att man kan det politiska spelet och så. Och Nuder är en av dem som hamnar högt när det gäller den politiska kärnan, när det gäller att ha en grundstomme, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista