Filmen Sebbe utsågs till bästa film vid årets Guldbaggegala. Regissören Babak Najafi (andra fr v), skådespelarna Miran Kamala och Sebastian Hiort af Ornäs, producenterna Rebecka Lafrenz och Mimmi Spång. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
GULDBAGGEGALAN

"Sebbe" om utanförskap blev årets bästa film

"All tid och möda har inte varit förgäves"
3:50 min

På måndagkvällen var det dags för årets Guldbaggegala, där årets bästa svenska filmer prisbelönades. Till bästa film utsågs Sebbe. Det är en stark film som handlar om 15-årige Sebbe och hans mamma i en förort i Sverige. En film om utsatthet, fattigdom och utanförskap.

Sebbe är regisserad av  Babak Najafi, som även skrivit manus. Det är hans debutfilm, och filmen har tidigare utsetts till bästa debutfilm vid filmfestivalen i Berlin. Igår fick den alltså den finaste Guldbaggen, den för årets bästa film. Dessutom fick Sebbe ta emot Filmkritikernas pris Greta. Babak Najafi är såklart glad över priset.

– Just nu känns det väldigt roligt att få vara med och dela den här glädjen tillsammans med mina kollegor, som har jobbat väldigt hårt under lång tid för att göra den här filmen. Vad det skulle innebära för framtiden har jag ingen aning.

Vad betyder det för dig?

– Det är ett tecken på att man uppskattat det jag jobbat med. Vilket är stort. Det känns som om all tid och möda man lagt ner under många år inte är förgäves. Och det gör mig väldigt glad.

35-årige Babak Najafi föddes i Iran, men kom till Sverige som liten. Han har pluggat regi vid Dramatiska Institutet. Sebbe är hans första långfilm efter flera uppmärksammade kortfilmer, till exempel Elixir som handlar om fyra unga killar med invandrarbakgrund som kommer över ett elixir, en dryck, som får dem att förvandlas till svenskar både utseendemässigt och kulturellt. Till en början är det skoj och spännande men snart upptäcker de att förändringen inte bara är till nytta. 2004 fick han ta emot Bo Widerberg-stipendiet.

Sebbe är en stark, välspelad film om en 15-årig pojke i en förort. Hans liv består av de nötta slitna husen, mobbning och övergrepp, en mamma som dricker för mycket och inte förmår räcka till. Den skildrar det fattiga Sverige, långt från medelklasslivet med bostadsrättsklipp, lägenhetsrenoveringar, rut-avdrag och espressomaskiner.

Filmen hade premiär i våras och har under året visats på flera filmfestivaler, säger Babak Najafi.

– Det känns jätteroligt att få den möjligheten. Det känns lyxigt för det man erbjuds är inte bara att man får visa filmen utan du får också möjlighet att få reda på reaktionerna kring din berättelse runt om kring i världen. Det är lärorikt. Folk upplever filmen olika beroende på var den visas, vilka publiken är. Vad de har för språk, kultur och vilken samhällsklass de tillhör. Det känns väldigt roligt som sagt att få den möjligheten, för man lär sig så mycket. Man får ett annat perspektiv på sin egen berättelse, säger regissören Babak Najafi om sin Guldbaggebelönta film Sebbe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".