EU-minister Birgitta Ohlsson är medveten om den svåra situationen för romer i Ungern, men är ändå optimistisk när det gäller det ungerska ordförandeskapets arbete med att ta fram en strategi för bättre integration av romer. Foto:Janerik Henriksson/SCANPIX
UNGERSKT EU-ORDFÖRANDESKAP

EU-ministern hoppas på bättre romsk integration

2:35 min

Under det pågående ungerska EU-ordförandeskapet ska en strategi utformas för en bättre integration av romerna i EU. Samtidigt anses den ungerska regeringen fortfarande göra väldigt lite i sitt eget land för att romerna inte ska diskrimineras. Men EU-minister Birgitta Olsson är hoppfull.

Den svenska EU-ministern Birgitta Olsson, som nyligen besökte Ungern, är optimistisk och tycker att det blir ett bra tillfälle för att Ungern ska bevisa att landet gör framsteg.

– Det är väldigt viktigt och det är positivt att Ungern nu som ordförande för EU kommer att göra romastrategin till en av sina huvuduppgifter för det är inget land tidigare som har valt att prioritera den frågan, säger Birgitta Ohlsson.

Men hon tillägger att hon vet att romerna ofta behandlas väldigt illa i Ungern.

– Vi vet att det finns diskriminering i samhället, vi vet att romska barn inte går i skolan, vi vet att det finns övervåld hos polisen. Vi har sett en del, till exempel hur romernas behandlas väldigt illa. Så vi tycker att det är bra att man tar itu med frågan och det är jätteviktigt att inse att det är en fråga som rör både socialt utanförskap och ekonomisk utanförskap, men framförallt på mänskliga fri- och rättigheter där alla ska vara lika inför lagen och ges samma chans i det samhälle man växer upp i, säger Birgitta Ohlsson.

I Ungerns parlament finns ett högerpopulistiskt parti, Jobbik, som betraktas som rasistiskt och främlingsfientligt. De fick 17 procent av rösterna i det senaste valet och partiet har inte något inflytande över den nationalistiska Fidesz-regering, som har en stark parlamentarisk majoritet.

Birgitta Ohlsson säger att Ungern tyvärr inte är ett undantag i EU när det gäller främlingsfientlighet, men hon tycker ändå att det går att samlas kring en gemensam EU-strategi för att till exempel ge romska barn en chans till utbildning.

– Det är ju Ungerns regering som tillsammans med övriga totalt 27 länder i Unionen som ska ta beslut om den här strategin och det kommer att ske den 24 juni. Jag tror att det finns jättegoda chanser och Sverige har ett väldigt stor ansvar att stötta de goda krafter som finns, att det blir mer än snack den här gången, att det verkligen blir resultat för romska barn, att konkret motverka diskriminering, att man ser till att romerna ska inte fortsätta att vara andra klass medborgare som de är i väldigt många länder runt om i Europa, säger Birgitta Ohlsson.

Birgitta Ohlsson anser att Sverige kan inspirera andra länder i EU med det nationella projektet som Maria Leissner ledde och som avslutades förra året. Den processen skapade broar till romerna, och i det svenska samhället lärde man sig en del om romernas situation, enligt Birgitta Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista