En antisemitisk affisch utanför den judiska synagogan i Rosengård i Malmö. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.
FÖRINTELSENS MINNESDAG

Färre anmälda antisemitiska hatbrott i Malmö

4:23 min

Antalet anmälda hatbrott mot judar i Skåne halverades under 2010 jämfört med året innan. Samtidigt ökade brott med rasistiska eller islamofobiska motiv kraftigt. Det visar Skånepolisens nya statistik. Men oron för framtiden i den judiska församlingen finns fortfarande kvar.

Under 2009 och 2010 var debatten i Skåne stor kring de hatbrott som riktade sig mot personer med judisk bakgrund. De anmälda antisemitiska brotten i Skåne, och främst Malmö, fördubblades under 2009 till 80 stycken och tog sig uttryck som kränkningar, hot, våld, klotter och trakasserier i skolan. Under 2010 har de anmälda antisemitiska hatbrottet mer än halverats till 33 anmälningar.

Susanne Gosenius är Skånepolisens samordnare för hatbrott. Enligt henne finns det en möjlig förklaring till att de antisemitiska hatbrotten minskade ifjol.

– Vi vet inte riktigt, men vi kan se att de anmälningar som gjordes 2009 härrör sig till de evenemang som ägde rum i Malmö som till exempell två stora Israeldemonstrationer, och Davis Cup när Israel var här och spelade. En hel del anmälningar har skett i samband med att man gått till och från demonstrationerna eller Davis Cupspelen.

Om antalet anmälda hatbrott med antisemitiska förtecken har minskat i antal, så har hatbrott med rasistiska eller islamofobiska inriktning ökad desto mer. De rasistiska från 167 till 302, och de islamofobiska från 7 till 40. Vad det beror på finns det inte heller någon bra förklaring till säger Susanne Gosenius vid Skånepolisen igen.

– Det har jag inte heller någon direkt aning om. Jag kan gissa att vi inom polisen har blivit bättre att uppmärksamma dem, och det kan också vara så att diskussionen som skedde i media året innan har lett till att folk har en ökad anmälningsbenägenhet helt enkelt.

Kan det kännas mer meningsfullt att anmäla hatbrott nu än tidigare?

– Det kan vara en anledning.

Har polisen mer resurser för att utreda dessa anmälningar eller hamnar de bara i statistiken?

– Vi har inga ökade resurser, men vi har satsat en del på utbildning när det gäller hatbrott till alla anmälningsmottagare och alla inom polisen. Vi har också särskilda hatbrottsutredare, och vi har också som prioriterat ämne att utreda hatbrott.

I den judiska församlingen i Malmö fick de många hatbrotten under 2009 många att fundera på att flytta från staden. Och polisen bedömer att det fortfarande finns hätska stämningar i Malmö. I det instämmer också talespersonen för den judiska församlingen i Malmö Fredrik Sieradzki.

– Det är ett etablerat faktum att det finns en antisemitisk strömning i Malmö. Det har inte försvunnit från ett år till ett annat. Jag är den första att glädjas om det skulle visa sig att vi kan se en trend att hatbrott och antisemitiska incidenter minskar.

Och att konfrontationen mellan olika folkgrupper i Malmö kan öka från tid till annan är välkänt, säger Susanne Gosenius på Skånepolisen.

– Ja, det har vi sett tidigare. När det blir oroligt på Västbanken och i Gaza så har det också satt sina spår här. Det är inget nytt fenomen utan vi såg samma sak under Balkankriget till exempel, att konflikter också smittar av sig här.

Men Fredrik Sieradzki betonar att det inte råder någon stor konflikt mellan olika folkgrupper i Malmö, som till exempel judar och muslimer. Utan det är en liten grupp som ligger bakom de hatbrott som anmälts, säger judiska församlingens talesperson Fredrik Sieradzki.

– Det stora majoriteten av människor i Malmö från Mellanöstern eller muslimska länder, har absolut inget som helst problem med att det finns judar i Malmö. Och har de det så har de åtminstone inte visat detta. Utan det här är en strömning som finns och som är influerad dels av radikal islamism kanske, men också av vad som händer i Mellanöstern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista