S har fjärmat sig från sitt varumärke, säger Marika Lindgren Åsbrink. Foto Bertil Ericson / SCANPIX.
Politik

Unga sossar vill vara på toppen av vågen

"Man måste vara nyfiken och hungrig"
4:38 min

Socialdemokraterna har inte hängt med i utvecklingen. Partiet har hållit fast vid gamla förlegade problemformuleringar och nu hänger det på den nya ledningen att de är öppna för förnyelse och kan se de dagsaktuella samhällsproblemen. Det menar unga socialdemokrater som vi har pratat med. Partiet har inte varit på toppen av tidens våg, säger SSU-ordföranden Jytte Guteland.

– Man måste hela tiden vara nyfiken och hungrig och vara där det händer, alltså inte på länge på allvar varit på toppen av den där vågen, tex illustreras det i att när arbetslösheten breder ut sig i Sverige så lyckas socialdemokraterna ändå inte få förtroendet till en ny jobbskapande politik eller fånga den hopplöshet som människor känner inför den här frågan och ge hopp igen, säger Jytte Guteland.

Marika Lindgren Åsbrink är bloggare, fritidspolitiker i Sundbyberg och sekreterare i den socialdemokratiska kriskommissionen. Hon säger att partiet saknar självförtroende.

– Det finns ett bristande självförtroende i partiet, som har att göra med att vi accepterat motståndarens bild av oss. När Moderaterna kallar oss bidragsparti så tror vi att det är sant och vi tror att det blir mer sant om vi pratar om det som är kärnan i välfärdsamhället; sjukförsäkringar och a-kassa, och på samma sätt så har man inte velat prata för mycket om klyftor för att man är rädd för att skrämma bort dem som har det bra, men det är ett feltänk, därför att, för det första är jämlikhet kärnan i det socialdemokratiska budskapet och, om man ska tänka mer marknadsmässigt, så är det vårt varumärke, men det vi försökt göra är att fjärma oss från vårt eget varumärke och det som är vår styrka och trott att vi ska kunnat vinna på någon annans planhalva istället.

David Nordström är kassör i Norrbottens SSU-distrikt. Det är Socialdemokraternas starkaste fäste och, trots att partiet backade också där, så hade de ändå över 50 procent av rösterna i det senaste valet, men den nedåtgående trenden finns också där, säger han.

– I grund och botten sitter vi med samma problem som an gör i resten av landet och lyckas man inte samla ett förtroende för politiken på riksplanet så kommer det också att påverka Norrbotten på lång sikt, så att det går neråt även här, men vi lever på ett historiskt stort förtroendekapital.

Partiets framtid hänger nu på den nya partiledningen som ska väljas på kongressen i vår och där hela partiledningen bör ställa sina platser till förfogande, säger han.

– Jag tror att den partikongress som är nu och de vägval man gör där kommer att ha stor betydelse för partiet på kort och på lång sikt. Accepterar man krisläget och gör det man måste göra så kan man mycket väl komma tillbaka, men väljer man att strunta i utvecklingen och bara blickar internt och fortsätter att maktdela mellan olika regioner och intressen i partiet, då tror jag att man får svårt att formulera en slagkraftig politik och då får man fortsätta gå kräftgång.

Det som måste göras är att formulera en ny politik och då fokusera på de viktigaste frågorna: sysselsättning och politik, menar han. Och Marika Lindgren Åsbrink håller med. För att vara relevanta får den nya ledningen inte, som den förra, fastna i 90-talsprioriteringar.

– Tex att man ser den stora striden som mellan offentligt och privat. Vi har ju både och det har ju tillfört mycket gott, men också en del problem och vi måste ta itu med de problem som finns idag och inte fastna i om det är bra eller dåligt med privata alternativ, för den frågan är helt överspelad.

Frågan är vilka som kan tänkas utgöra den nya ledningen, som kan göra partiet relevant igen. Jag frågar David Nordström.

– Ja, de syns ju inte idag, förhoppningsvis finns de ändå, men det är väldigt svårt att se den här gruppen som gemensamt driver en politisk agenda, utan det är en ganska splittrad bild av ett antal personer som halvt om halvt säger att de vill eller inte vill bli partiledare, men inte dem som tydligt säger att det här vill jag göra och det är där man kan oroas.

Marika Lindgren Åsbrink är mer optimistisk och tror att partiet kan bli starkare igen.

– Jag tror absolut att vi kan bli större, sedan tror jag inte att vi kommer att bli lika stora och dominerande som vi var för länge sen, jag inte att något parti kommer att ha den ställningen, men jag tror absolut att vi kommer kunna komma högre än vi gjorde i senaste valet.

Men samtidigt som partiet förlorat mark så har den socialdemokratiska modellen segrat, säger Marika Lindgren Åsbrink.

– I princip alla väljare oavsett vilket parti de tillhör vill ju idag ha en stark och kollektivt finansierad sjukvård och skola osv, men så var det ju inte från början, det var ju en stor konflikt mot detta, så just nu handlar det om vilket parti som lyckas verka bäst på den här modellen, det måste ju inte vara ett socialdemokratiskt parti och så kan man se de senaste valförlusterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".