En svensk soldat bevakar en misstänkt piratbåt. Foto: Mats Nyström/Scanpix.
SVENSKT REDERI

Beväpnade vakter ska ge skydd mot piratattacker

2:48 min

Det svenska rederiet Stena Bulk ska börja använda beväpnade vakter ombord när de går genom Röda Havet och Adenviken i syfte att skydda sina besättningar mot piratattacker.

Rederiets VD Ulf Ryder säger att besättningens säkerhet är det som går i första hand.

– Stena koncernen beslutat att använda oss av beväpnade vakter ombord i syfte att skydda våra besättningar när vi går genom de här vattnen och att vi känner då i behov av att det kan vara en viss fara för besättningen, säger Ulf Ryder.

Fartygen går ofta i konvoj i dessa vattnen, skyddade av bland annat ryska örlogsfartyg. Några handelsfartyg har också säkerhetsvakter ombord.

Nyligen gick det norska rederiförbundet ut till samtliga norska rederier och uppmanade och rekommenderade dem att sätta beväpnade vakter på norska fartyg.

Enligt Ulf Ryder har Stena Bulks tankfartyg haft två incidenter med somaliska pirater som kunde avvärjas. Man vidtar dessutom extra försiktighetsåtgärder för sina 80 tankfartyg genom att undvika att navigera nära den somaliska kusten.

Men vilka instruktioner ska dessa vakter ha för att avvärja en pirat attack mot rederiets fartygen? Kan de skjuta för att döda?

– För det första är det väldigt, väldigt högt utbildade ex-militärer som har de allra bästa psykologiska förutsättningarna, det är inga gangstrar som är skjutglada. De är inte beväpnade med automatvapen utan med så kallade snipers, och ska skjuta varningsskott när en piratbåt kommer närmare än hundra meter. Fortsätter fartyget ändå får vakterna order att skjuta mot motorerna och inte mot människorna, säger Ryder.

Ulf Ryder kommenterar inte vilken nationalitet de här vakterna ska ha eller vilket företag ska försörja rederiet med de beväpnade vakterna.

Men han säger att Stena Bulk har studerat hur det har fungerat hos andra rederier som har beväpnade vakter på sina fartyg. Eftersom resultat har blivit så bra då följer rederiet denna praxis, säger Ulf Ryder.

I Arabiska sjön och Indiska oceanen håller pirater nu över 700 sjömän som gisslan på ett 30-tal fartyg. Ryder säger att han är besviken över att varken FN eller Nato agerar för att befria dessa människor som - enligt honom - lever under vidriga förhållande hos piraterna. Det känns kränkande, säger Ulf Ryder.

– Hade det varit Münchens flygplats där man hade tagit gisslan på 700 personer så kan jag garantera att det var fixat på en och en halv dag, säger Stena Bulks VD Ulf Ryder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista