Demonstranter i Kairo flyr från kravallpolisens tårgasgranater på fredagen. Foto: Ahmed Ali/Scanpix/AP Photo.
PROTESTERNA I EGYPTEN

Nedstängt internet oroar unga svensk-egyptier

0:52 min

I Egypen har myndigheterna blockerat internet och sms-trafiken i ett försök att stoppa nya planerade regeringsfientliga demonstrationer i dag. Unga svensk-egyptier känner stor oro sedan de i går förlorade kontakten med vänner och anhöriga. En av dem är 25-åriga Shirin Al-Masry som bor i Stockholm.

– Det kändes hemskt att se att plötsligt var alla mina vänner helt borta. Att de försvinner från Facebook innebär också att de kanske försvinner från livet.

Facebook har haft en enorm betydelse för demonstrationerna, säger Shirin Al-Masry. 

– Det har varit den viktigaste plattformen för ungdomar att kunna kommunicera, för det är ungdomarna som driver det här. Det är folk från alla block, både kristna och muslimer som är ute där.

Att regeringen valt att släcka ner sajter som facebook, twitter och skype visar att de redan förlorat makten, menar Shirin Al-Masry.

– Det tyder på deras rädsla och förlust. De känner att det är deras sista chans att försvara sina maktpositioner. Jag tror att de har insett att folkets vilja är mycket mycket starkare än de någonsin kunnat tänka sig, och att folk har slutat vara rädda, säger Shirin Al-Masry som vill vara anonym och egentligen heter något annat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista