Många svenskar bosatta i Egypten oroas av det osäkra politiska läget, och har kontaktat den svenska ambassaden i Kairo för att få hjälp. På bilden söker en anti-regeringsdemonstrant skydd bakom en trafikskylt i centrala Kairo på onsdagen. Foto: Sebastian Scheiner/Scanpix.

Oro bland svenskar bosatta i Egypten

"De har inga planer på att hämta oss"
1:48 min

Samtidigt som semestrande svenskar nu flygs hem från Egypten av sina charterbolag, så finns det en stor grupp svenskar kvar i landet. Det handlar om personer som av olika skäl bosatt sig där, och många av dem känner nu oro för sin säkerhet.

En av dem är Mako Mohamed, som bor i Kairo:

– Vi är hemma. Vi kan inte gå ut. Men vi ringer varandra och frågar: vad händer? Vi vet inte vad som ska hända.

Enligt Mako Mohamed så har andra länder på ett bättre sätt än Sverige sett till att få ut sina medborgare från Egypten.

– Ambassader i andra länder kom och hämtade allt folk, men inte från Skandinavien, säger Mako Mohamed.

Men den bilden stämmer inte, hävdar Theo Zetterman på utrikesdepartementets presstjänst. Någon evakuering i formell mening har det inte handlat om från något håll, säger han.

– Däremot har det gått extra flighter från ett par EU-länder, där man då kan flyga hem på egen bekostnad, säger Theo Zetterman.

Mako Mohamed i Kairo har varit i kontakt med den svenska ambassaden där, men har inte fått mycket hjälp därifrån, tycker hon.

– Vi ringde igen, och de sa att de inte har några planer på att hämta oss till Sverige, så vi får fortsätta att vänta, säger Mako Mohamed.

Var ska man då vända sig som svensk, om man är bosatt i Egypten och känner oro för läget? I första hand ska man ringa till konsulära jouren på utrikesdepartementet i Stockholm, säger Theo Zetterman på UD:s presstjänst, eftersom trycket på den svenska ambassaden i Kairo är hårt just nu.

– Ambassaden är just nu så belastad så att vi rekommenderar att i första hand ringa till konsulära enheten i Stockholm, och självklart då i andra hand till ambassaden. Och där hoppas vi att det kanske ska bli lättare att svara på frågor längre fram, allt eftersom tiden går, säger Theo Zetterman på UD:s presstjänst.

Telefonumret till UD i Stockholm är +46-8-405 10 00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".