Khan el-Khalili-bazaren i gamla Kairo var helt öde på onsdagen till följd av oroligheterna vid Tharir-torget. Foto: Tara Todras-Whitehill/Scanpix/AP Photo.
EGYPTEN

Ekonomin paralyserad – svenska företag avvaktar

"Man tar en dag i taget, en timme i taget"
3:20 min

Egypten är på väg upp som svenskt exportland med skogsindustrin som draglok. Exporten uppgick till 6 miljarder kronor år 2009, och växte med ytterligare en miljard i fjol. Men för dagen ligger det mesta av verksamheterna i de svenska företagen i Egypten nere.

– Just nu, på kort sikt, tar de flesta företag dagen som den kommer. Den affärsmässiga verksamheten går på fullständig sparlåga. Bankerna är stängda, bankomater är stängda. Börsen är stängd. Det sker ingenting just nu, men de flesta företag som vi har talat med avvaktar utvecklingen. Man tar en dag i taget, en timme i taget. Men på lång sikt är man fortfarande väldigt positiv, säger Mats Paulsson, regionchef på Exportrådet.

På Exportrådets topplista ligger Egypten i dag på en 30:e plats med en exportandel på cirka 0,7 procent av hela den svenska exporten. Många svenska företag finns alltså på plats i Egypten. En del företag har egen tillverkning som det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca, som har en mindre fabrik i landet. Telekomföretaget Ericsson finns på plats med ett 1 000-tal anställda, de flesta lokalanställda. Och så är det också för det svensk-schweiziska verkstadsföretaget ABB som har 1 600 personer anställda i Egypten och en hel del tillverkning av bland annat utrustning för kraftindustrin.

Tillverkningen vid ABB:s fabriker i Egypten stängdes på tisdagen i avvaktan på den fortsatta utvecklingen, berättar Christine Gunnarsson presschef på ABB Sverige. Hon säger att det i dag inte finns några svenska medarbetare i Egypten.

– Nej, och inte sedan oroligheterna började. Vi är ett stort globalt företag som verkat i omkring 100 länder med många ABB-svenskar ute i världen, så vi kollade direkt när oroligheterna bröt ut att vi hade inga ABB-svenskar på plats i Egypten och inga nu heller. Vi har dessutom inom koncernen infört resestopp till Egypten, säger Christine Gunnarsson presschef på ABB Sverige.

Verkstadsprodukter och råvaror i form av trä och papper är de dominerande produkterna i exporten till Egypten och grannländerna. Under senare år har Egypten blivit en viktig marknad för den svenska skogsindustrin, som exporterar stora mängder sågade trävaror till den egyptiska byggindustrin. Exporten av trävaror till Egypten utgör omkring 10 procent av den totala svenska exporten av trävaror. Från 2008 har exporten ökat kraftigt och det finns ett stort byggbehov men en mycket stor ung befolkning, säger Magnus Niklasson som är marknadsanalytiker på branschorganisationen Skogsindustrierna.

– Det finns en stor optimism för framtiden när det gäller Nordafrika och Mellanöstern och inte minst Egypten eftersom det finns ett stort byggbehov. Det som vi ser nu är ett tillfälligt stopp i leveranserna, men det finns alla anledning att tro att den här positiva utvecklingen ska fortsätta, säger Magnus Niklasson på branschorganisationen Skogsindustrierna.

I veckan har flera svenska fartyg legat utanför hamnen Alexandria och de har inte kunnat lossna nya laster med trävaror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".