Minst ett hundratal människor uppges ha skadats i sammandrabbningarna det senaste dygnet. Foto: Mohammed Abou Zaid/Scanpix

Ambassaden har små möjligheter att hjälpa till

"Det är kaos, det kommer beväpnade och attackerar lägenheterna"
4:01 min

Tusentals svenskar befinner sig i Egypten. Många är oroliga, och har vänt sig till svenska ambassaden i Kairo för att få hjälp. En av dem är 14-åriga Nashwa som vill åka hem, men som inte kan få någon hjälp.

Enligt UD befinner sig omkring 4 000 svenskar i Egypten. Några hundra är turister, som resebolagen ska flyga hem i dag och i morgon. Resten är bosatta där eller är där på längre besök, som 14-åriga Nashwa, som hälsar på vänner strax utanför Kairo med sin äldre syster sedan i januari. Nu vill hon åka hem, men får inte hjälp med utresan av svenska ambassaden.

– Jag är jätte besviken på den svenska ambassaden eftersom jag har pratat med dem i en vecka: Jag har ringt varje dag men de har varit jätte kalla.

De har sagt att EU inte har tagit några beslut på att europeiska medborgare skulle evakueras från Egypten. Fast på TV ser vi helt andra saker. Flera länder har evakuerat folk. Men Sverige gör inte något har evakuerat folk. Jag har bett de om att få ett säkert ställe att bo på eftersom vi har knappt pengar att dra ifrån bankomaterna eftersom alla automater är sänder - de är liksom helt förstörda och bankerna fungerar inte. Så jag fick ekonomiskt bistånd av dem och jag har fått ett provisoriskt pass eftersom jag blev rånad men de har ju varit kalla för det mesta - de vägrar ju evakuera folk.

USA började i dag evakuera icke nödvändig personal med familjer från Egypten, men någon sådan åtgärd är inte aktuell från Sveriges sida. Svenska UD har i dag haft möte om situationen, men har inte ändrat strategi, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD presstjänst.

– Ambassaden har svårt att hjälpa enskilda individer. Självklart får de kontakta ambassaden och så guidar vi och hjälper så mycket vi kan, det är självklart. Men vi har svårt att åka ut och hämta någon, utan man uppmanas att ta sig ut ur landet om man vill det, på egen hand.

Men 14-åriga Nashwa är orolig. Hon säger att det är kaos och utegångsförbud hela dagen och man kan inte ta sig till flygplatsen på egen hand för att ta sig hem.

– Man kan knappt åka till flygplatsen, man kan alltså inte göra det på egen hand. Man kan ju knappt gå ut från sitt hus. Det är kaos. Folk kommer och attackerar alla lägenheter vilken minut som helst och när de kommer så har de flesta pistoler, knivar och så.

Men UD kan alltså inte göra något för att hjälpa de cirka 4 000 svenskar som är kvar i Egypten. Däremot uppmanas de att höra av sig, så att de kan bli registrerade.

– På den här svensklistan som ambassaden har så har vi nu 600 namn, och det tillkommer hela tiden personer som ringer och säger att de befinner sig i landet och vill skriva upp sig på den här listan. Ambassaden uppmanar svenskar i Egypten att registrera sig på ambassaden, så att vi vet att de finns här. Och mot slutet av veckan så räknar vi med att det finns ett par tusen svenskar kvar i Egypten som antingen är besökande eller fast bosatta.

För att det ska bli aktuellt med en evakuering av svenskar så krävs att infrastrukturen i landet inte alls fungerar, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst.

– Generellt skulle man väl kunna säga att det ska vara en väldigt stor händelse som berör många svenskar. Det ska vara så att landets transportmöjligheter och infrastruktur inte fungerar, så att man inte kan ta sig ut ur landet. Och som det är i Egypten nu så fungerar det fortfarande, man kan själv ta sig ut ur landet.

Det råd hon ger till oroliga svenskar är ändå att höra av sig till UD.

– De kan ju ringa till ambassaden, men det är väldigt hög belastning på ambassaden och man kan ringa direkt till UD. Dagtid kan man ringa 08 – 405 10 00 och be att få tala med den konsulära enheten, och ringer man efter klockan 16.30 kan man ringa 08 - 405 50 05, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".