Förra året innebar bra resultat för bland annat banker och exportföretag. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
SVENSK EKONOMI

Stigande vinster – men jobben skapas utomlands

"Klart det blir problem, man konkurrerar med Kina"
4:27 min

Vinsterna steg rejält för många av storföretagen under fjolåret, men nådde inte alltid upp till de ännu högre förväntningarna. Nu kan aktieägarna åter räkna med höjda utdelningar efter lågkonjunkturen. En starkare krona och stigande råvarupriser är dock negativa faktorer för exportindustrin, men som ändå tror på en fortsatt uppgång.

Nu strömmar kvartalsrapporterna in för det fjärde kvartalet i fjol och året 2010 kan börja summeras för storföretagen. Svenskt näringsliv har snabbt återhämtat sig efter finanskris och lågkonjunktur.

Bankerna Nordea och SEB redovisar nya miljardvinster som överträffade prognoserna. Och regeringen vill nu sälja ytterligare statliga aktier i Nordea och minska innehavet från 20 till 13 procent. Vinsten på 20 miljarder kronor skulle gå till att amortera på statskulden som nu uppgår till 1 150 miljarder kronor. Men oppositionen går emot en fortsatt försäljning.

Men det är inte bara bankerna som går bra igen utan också många exportföretag. Lastbilstillverkarna Scania och Volvo visar med sina resultat att krisåren är över. Vinsterna för det fjärde kvartalet i fjol fortsatte att öka kraftigt jämfört med samma period ett år tidigare, och aktieägarna i Volvo får åter utdelning på sina investeringar.

Andra verkstadsföretag som Sandvik och Atlas Copco, som bland annat tillverkar utrustning för gruvindustrierna, har också återhämtat sig rejält under 2010. ABB och kullagertillverkaren SKF redovisade också bra resultat. Men generellt kan man säga att förväntningarna på de flesta av de stora svenska exportföretagen inte motsvarades av redovisade resultat och aktierna föll på börsen.

– Man kan i stora drag säga att det vi ser nu har aktiemarknaden räknat med redan från senhösten. Att det har blivit bättre konjunktur och att företagen ska tjäna gott om  pengar har man klart och tydligt signalerat. Så det är en liten vinsthemtagning och en liten besvikelse i vissa bolag. Och så får man också lov att säga att förväntningarna kanske har varit lite för höga, säger Martin Guri, aktiestrateg på Nordea.

Optimismen bland företagen för 2011 är dock stor och företagen räknar med en ökad försäljning i takt med att världskonjunkturen stärks. Men det finns två riskfaktorer, och det är en allt starkare krona som minskar exportföretagens vinster, och de internationellt stigande råvarupriserna, inte minst beroende på stora importländerna som Kina. Det säger Martin Jansson, råvarustrateg på Handelsbanken.

– Ja, det är klart att det blir problem för många tunga svenska industriföretag. Man konkurrerar ju med de kinesiska företagen om samma material och det är svårt för gruvindustrin och oljeindustrin att öka produktionen i samma takt som krävs just nu. Det kommer att ta ett antal år för industrin att bygga ifatt den kapacitet som behövs för att mäta de behov som finns i framförallt Kina.

Svenska företag som till exempel vitvarujätten Electrolux och fordonsindustrin får alltså betala högre pris för bland annat plåtprodukter. Priset på koppar och kol har också stigit kraftigt på världsmarknaden. De svenska stålverken är beroende av kolimport. De som kan dra fördel av de stigande råvarupriserna här i Sverige är gruvföretag som järnmalmsproducenten LKAB och Boliden som utvinner olika viktiga metaller som till exempel koppar och zink.

Företagen får allt fler order och många har återanställt en del personal efter den djupa nedgången under 2009. Men det är inte säkert att det fortsätter i år, säger Martin Guri på Nordea.

– Både ja och nej. Generellt sett kan man säga att exportföretagen tydligt har signalerat att man kommer att anställa fler människor, men man kommer främst att anställa i de länder där kunderna och efterfrågan finns. Alltså i tillväxtmarknaderna och inte så mycket på hemmaplan. De allra flesta jobben skapas utanför Sveriges gränser.

När det gäller utvecklingen just nu i Egypten och kringliggande länder tror inte Nordeas aktiestrateg Martin Guri att det kan förändra den positiva bilden av en konjunkturåterhämtning i världen, även om man inte säkert kan säga det.

– Man ska aldrig säga aldrig. Vi kommer ju ihåg hur utvecklingen blev i Östeuropa för ett tag sedan. Saker och ting kan sprida sig långt i geografin och mycket längre än vad man tror i dag. Men med den information vi har i dag, och om det bara stannar i Egypten och grannländerna, så ska det inte ha någon större inverkan. Utan tvärtom på lite längre sikt, så påverkar det positivt att flera människor kommer in i världshandeln, säger Martin Guri, aktiestrateg på Nordea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".