Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk media oroar sig över sina utsända

Publicerat fredag 4 februari 2011 kl 15.30
Oron växer inom svensk media
3:01 min
Demonstrationen fortsätter på Tahrirtorget. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix.

De hänsyslösa attackerna mot journalister som bevakar folkets uppror på Tahrirtorget och på andra ställen i Kairo, har tvingat nyhetsredaktionerna att be sina korrespondenterna stanna på sina hotellrum.

Christina Gustafsson, utrikeschef på Sveriges Radios Ekoredaktion berättar vad de har kommit överens om med de journalister som finns i Kairo:

– Vi har kontinuerliga samtal med Agneta Ramberg, Cecilia Uddén och Nils Horner som är där nere. Idag har vi sagt att de inte bör gå ut, utan hålla sig på hotellet, de ska tala om i sin rapportering varför de gör det, att de är förhindrade att göra det på grund av säkerhetsläget, att det uppenbarligen finns någon sorts förföljelse av utländska journalister och det ska man påpeka, att det här är ett land som nu är i ett sådant läge att de beter sig så här mot medierna, säger Christina Gustafsson.

I samband med dessa överfall i centrala Kairo igår knivhöggs SVT:s utsände Bert Sundström i ryggen och fördes därefter till sjukhus där han opererades för sina skador. Tillståndet för Bert Sundström var på fredagsmorgonen allvarligt men stabilt, enligt SVT.

Tidningen Svenska Dagbladet överväger att ta hem sina utsända efter de våldsamma attacker som ägt rum mot journalister i Kairo. Men så länge de finns kvar i Egypten håller redaktionen tät kontakt med sina bägge utsända, en reporter och en fotograf, säger Niklas Kierkegaard, tidningens utrikeschef:

– Nu har vi en väldigt tight kommunikation med våra medarbetare, vi ringer nästan varje timme , vi har ett system med jourhavande på natten att de alltid kan ringa en person som är säkra på att svara, någon från ledningen för tidningen. Instruktioner är nu rent konkret att inte gå ut själv och inte gå ut utan eskort med andra, men grundställningen är stanna på hotellet, säger Niklas Kierkegaard.

Kierkegaard anser att det finns en oklarhet kring säkerheten på Kairos flygplats. Och nu när deras utsända måste stanna på hotellet finns det inte heller så stora möjligheter att arbeta särskilt aktivt på plats. Christina Gustafsson påpekar att Ekots korrespondenter inte åker ensamma till sådana riskfyllda uppdrag utan de är minst två stycken som rör sig tillsammans. Att uppträda på rätt sätt är också en bra taktik för att smälta in bland folk och inte sticka ut på något sätt. Eftersom korrespondenterna måste stanna på hotellet, vilka konsekvenser har det för rapporteringen?

– Jättestora konsekvenser, därför att vi kan inte berätta vad som händer vid det här torget, nu är dessutom tv-kamerorna som fanns där utslagna, så nu kan faktiskt regimen göra vad som helst där och det finns ingen som riktigt rapporterar om det, annat än de twittrande personer som finns på själva torget, det är de som står för rapporteringen nu, och då vi inte avgöra själva vad som har hänt, vad som är sant och vad som är falskt, säger Christina Gustafsson.

Ekotredaktionen har diskuterat med korrespondenterna om möjligheten att dra sig ur Egypten om det är så att de pga arbetsbelastningen, stress och hot inte längre orkar arbeta i Kairo. Men hittills har alla tre velat stanna kvar där.

Skärpt avrådan för resor till Egypten

Med hänsyn till det försämrade säkerhetsläget avråder UD nu från samtliga resor till Egypten. Sedan tidigare avrådde UD från icke nödvändiga resor. Enligt UD har instabiliteten I Egypten ökat och det är svårt att bedöma utvecklingen. #link=245144#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".