Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det finns en risk att barn med utländsk bakgrund bedöms annorlunda än barn med svensk bakgrund, och att det är därför utländska barn är överrepresenterade i särskolan. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Utländska barn placeras oftare i särskolan

Påverkar de val man kan göra senare i livet
2:53 min

Många barn som går i särskolan kan göra det på felaktiga grunder. Barn med utländsk bakgrund är överrepresenterade i särskolan. Ofta är de utredningar som görs av barnen så dåliga att det är omöjligt att fastställa om barnen hör hemma i särskolan eller inte. Det framgår av en rapport från Skolinspektionen.

Och att det var så här illa, det förvånar Greger Bååth, som är generaldirektör för Specialpedagogiska myndigheten, vars uppgift det är ge stöd åt kommunerna i frågor kring särskolan.

– Ja, jag blev förvånad över resultatet, regelverket uppfattar jag som tydligt, det är ganska uppenbart vad som förväntas i de här utredningarna, och att man då på det här viset missat i så många fall, det förvånar mig, säger Greger Bååth.

Skolinspektionen har tillsammans med flera andra myndigheter, bland annat Specialpedagogiska myndigheten, granskat 715 utredningar om barn i särskolan i 30 kommuner. Och inte en enda av kommunerna klarar sig från kritik. I många fall är det så illa att man utifrån de utredningar som gjorts inte kan dra några slutsatser alls av ifall eleverna ska gå i särskola eller inte, säger Greger Bååth.

– Flera av de utredningar som Skolinspektionen tittat på har saknat inslag som gör att det är omöjligt att bedöma det hela.

I den rapport som Skolinspektionen nu lämnat över till regeringen konstateras också att andelen elever med utländsk bakgrund är högre i särskolan än i grundskolan. Exakt hur stor skillnaden är vet inte myndigheten, det saknas statistik om det. Men tendensen är så pass tydlig att det går att säga att elever med utländsk bakgrund faktiskt är överrepresenterade i särskolan.

Och även det här är ett stort problem, eftersom särskolan uttryckligen är till för barn som på grund av en utvecklingsstörning inte kan hänga med, även om de får stöd i den vanliga grundskolan.

– Om det är så att man med utländsk bakgrund bedöms på ett annat sätt än en svensk elev. Och att man drar för långt gående slutsatser av det här barnets behov, utifrån att man kanske inte har ett grepp om vilken bakgrund barnet har, så finns en risk för att man kan bli felaktigt placerad, säger Greger Bååth.

Man kanske tolkar vissa saker hos det nyanlända barnet som en utvecklingsstörning, när det i själva verket handlar om andra saker?

– Ja, det finns åtminstone en risk att det skulle kunna vara så, så det finns anledning att titta på det särskilt. Det är viktigt att det är så.

Skolinspektionen kan inte säga vad det här beror på, och man föreslår nu att frågan ska utredas närmare.

Varför är det då ett stort problem att hamna i särskolan om man inte hör hemma där? Rapportförfattarna konstaterar att med en utbildning i särskola, så begränsas möjligheten att läsa vidare och skaffa sig ett jobb. Det påverkar de val man kan göra senare i livet.

Nu är det upp till kommunerna och de andra skolhuvudmännen att vidta åtgärder. Nya utredningar måste göras, och skulle det visa sig att barnen som placerats i särskola har gjort det på felaktiga grunder, då måste också eleverna ges möjlighet att komma ikapp.

– Skolinspektionen kommer att följa det här och följa upp det. Vi utgår från att om skolhuvudmännen, om man blir uppmärksammad på det här, tar sitt ansvar och genomför de här förändringarna, säger Greger Bååth på Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".