Några kvinnor demonstrerar mot regimen på Tahrirtorget i Kairo som blivit centrum för demonstrationerna. Foto: Lefteris Pitarakis/Scanpix/AP Photo.
EGYPTEN

Demonstrerande kvinnor ignoreras i media

"Utan kvinnor blir det ingen revolution"
4:05 min

I demonstrationerna i Egypten deltar många kvinnor, men deras delaktighet ignoreras i västerländska media, säger journalisten Sholeh Irani som bland annat är redaktör för nättidningen Feministiskt perspektiv.

I nyhetsrapporteringen från demonstrationerna i Egypten har vi sett många män på gatorna. Men där finns faktiskt också många kvinnor. De finns representerade i alternativa media, men inte lika ofta i den vanliga nyhetsrapporteringen, det säger journalisten Sholeh Irani som är redaktör för nättidningen Feministiskt perspektiv samt den svensk-persiska tidningen "Kvinnors röst". Hon är kritisk och tycker att västerländska media ignorerat kvinnornas delaktighet i demonstrationerna i Egypten.

– Stora västerländska massmedia har antingen med avsikt eller baserat på sina fördomar ignorerat kvinnors delaktighet i det som händer i Egypten. Man vill visa att det är skäggiga män som gör revolution, man har ett politiskt intresse i det. Eller så är det något som mediekonsumenterna i västvärlden uppskattar, det vet jag inte. Men hur som helst har man inte visat kvinnorna. Men tack och lov finns det alternativ media i världen. Det finns folk som rapporterar direkt från gatorna, det finns al-Jazira. Eftersom det finns olika kanaler till verkligheten nu, så blir det svårare att manipulera verkligheten i länderna som ligger långt ifrån Europa. Det är jag glad över.

Enligt Sholeh Irani är många egyptiska kvinnor delaktiga i demonstrationerna på Tahrirtorget, och hon berättar hur.

– De är delaktiga, de är ute på gatorna, de är ute på Tahrirtorget. Både beslöjade kvinnor, obeslöjade kvinnor, unga som gamla. Gamla kvinnor står i sina kök till alla de här människorna som bor på torget. Folk har organiserat sig för att stödja människorna på Tahrirtorget och ge dem det de behöver. Alla ställer upp på sitt sätt, ofta värderar man inte det arbete som kvinnor gör som viktigt. Man värderar slagsmålet på gatorna för att det är det som kamerorna kan registrera, och då tror man att det är det de handlar om. Men utan kvinnor blir det ingen revolution, säger Sholeh Irani.

En av alla tusentals demonstranter som är på Tahrirtorget är den egyptiska författaren feministen Nawal el-Saadawi. Hon är 80 år men har varit på Tahrirtorget minst sex till sju timmar varje dag sedan den 25 januari. Hon har beskrivit det som att det är att födas på nytt. Sholeh Irani talade med Nawal el-Saadawi för några dagar sedan.

– I min intervju med Nawal el-Saadawi som jag gjorde för Feministiskt perspektiv, sa hon att det här är ingen islamisk revolution. Det är unga, fattiga, arbetslösa människors revolt mot ett system som påtvingats dem under så lång tid. Det är det egyptiska folkets krav på frihet som den här revolutionen handlar om, säger journalisten Sholeh Irani redaktör för nättidningen Feministiskt perspektiv samt den svensk-persiska tidningen ”Kvinnors röst”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".