Julian Assange i sällskap med försvarsadvokaten Geoffrey Robertson. Foto: Matt Dunham/Scanpix.
INRIKES

Svensk rättvisa ifrågasätts av Assanges försvar

"Ifrågasättandet har ett propagandasyfte"
5:00 min

Just nu pågår i London förhandlingarna om en eventuell utlämning av Wikileaks grundare Julian Assange från Storbritannien till Sverige på grund av misstankar om våldtäkt och sexuella övergrepp i Sverige i augusti förra året.

Assanges försvar hävdar att det finns en stor risk att Sverige skulle utlämna honom vidare till USA, där han skulle riskera dödsstraff för att han avslöjat amerikanska diplomatiska hemligheter. Det här är en medveten strategi från Assanges försvar, det säger Said Mahmoudi professor i internationell rätt vid Stockholms universitet.

– Vad Assanges försvarsadvokater säger har både ett propagandasyfte och är naturligtvis till för att hjälpa honom. Propagandasyftet är för att bilda en allmän uppfattning mot Sverige och underminera de argument som framförts för att få Assange tillbaka till Sverige, säger professor Said Mahmoudi.

På nätet och i utländska media pågår nu många och heta diskussioner om det svenska rättsväsendet. Till exempel att det skulle vara politiskt styrt och i klorna på feminister och CIA. Det svenska rättsväsendet beskrivs som en korrupt rättsosäker bananrepublik. Många internationella kändisar har uttalat sig till försvar för Assange. Till exempel den amerikanske filmaren Michael Moore, och den australienske journalisten John Pilger. Den här negativa bilden av det svenska rättsväsendet bemöts av Advokatssamfundets generalsekreterare Anne Ramberg på följande sätt.

– Alltså vi har ett väl utvecklat rättssystem i Sverige. Vi lever i en demokratisk rättsstat och alla sådana stater kan i för sig ha brister. Det finns alltid saker som kan bli bättre men på det stora hela så har vi ett väldigt gott rättsväsen och ett gott rättssystem i Sverige, säger Anne Ramberg.

Anne Ramberg pekar också på de omständigheter som ägde rum kring åtalet därför att man först väckte åtal, sedan lade ner det och några dagar senare återupptogs förundersökningen igen på samma material. Det kan väl väcka frågor kring den typen av agerande från åklagarsidan för den som är misstänkt för det här brottet, säger Anne Ramberg. Frågan är om han ska överlämnas till Sverige eller inte.

– Att han ska överlämnas till Sverige är ju alldeles uppenbart för det säger ju arresteringsordern. Sedan kommer i första hand åklagaren att ta ställning till om - när hon har hört honom - om det är så att det här räcker till åtal, säger Anne Ramberg.

Assange själv, hans försvar och många av de som debatterar frågan om en överlämning från Storbritannien till Sverige, säger att det innebär en reell risk att han skulle utlämnas vidare från Sverige till USA. Det är något som Said Mahmoudi finner långsökt av flera skäl. Bland annat för att det i USA inte finns någon lagligt stöd att åtala Assange för att ha publicerat hemliga dokument.

– Eftersom det han har gjort inte är straffbart i USA enligt gällande lagar. Han har publicerat uppgifter som har lämnats till honom av en annan person. Om det har begåtts ett brott vad gäller tillgång till statshemligeter då är det den person som haft tillgång till de uppgifterna som är misstänkt för brott, inte den som har publicerat dem. Själva publiceringen är en utövning av yttrandefriheten. Det är där problemet ligger att rättsväsendet i USA inte utan vidare kan hitta en hållbar grund för ansökan om utlämning. Men om de mot all  förmodan skulle lyckas med det, så är frågan om Sverige skulle lämna ut honom till USA. Och det är en väldigtlång procedur som det inte alls är säker att den skulle leda till en utlämning, säger Said Mahmoudi.

Samtidigt som debatten om svenskt rättsväsende, pågår också ett skarpt ifrågasättande av de två kvinnor som anmält Assange för sexuella övergrepp. På nätet, bland annat i bloggar och twitterinlägg smutskastas kvinnorna på alla tänkbara sätt. På flera sajter har deras namn, bilder och telefonnummer publicerats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".