Att sälja andra produkter än läkemedel, som kosmetika, kan vara ett sätt att överleva för apoteken. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Apotekspriserna lika höga efter avregleringen

Inga förbättringar för konsumenterna
3:30 min

Fler apotek men inga sänkta priser. Så är läget på apoteksmarknaden ett år efter avregleringen. Någon större priskonkurrens mellan apoteken blev det inte, enligt en granskning som Göteborgs-Posten gjort och som bekräftas av andra undersökningar.

Göteborgs-Posten har granskat 400 olika receptfria produkter hos tio olika apotekskedjor i Göteborgsområdet. Undersökningen visar att priserna i de flesta fall är desamma eller till och med något högre efter avregleringen. Samma produkter kostar dessutom i princip lika mycket hos de tio olika kedjorna.

Sedan avregleringen för drygt ett år sedan har antalet apotek i landet ökat med omkring 200, varav de flesta finns i större städer. I storstäderna har det blivit lättare att hitta ett apotek .

Det var socialminister Göran Hägglund som drev apoteksreformen. Han avböjer att intervjuas i radio, men säger i en kommentar att det viktigaste syftet med avregleringen var att öka tillgängligheten och att det har lyckats.

Myndigheten Tillväxtanalys, som har till uppgift att följa prisutvecklingen för läkemedel, ser inte heller att avregleringen lett till lägre läkemedelspriser, åtminstone inte ännu. Apoteksmarknaden är inne i en anpassningsfas, vilket gör det svårt att se långsiktiga effekter konstaterar myndigheten i en rapport. På organisationen Sveriges konsumenter, är man mer öppet kritisk till reformen. Generalsekreterare Jan Bertoft är inte nöjd med bristen på konkurrens mellan apotekskedjorna.

 – Absolut inte. Det var ju en av de effekter som utlovades för konsumenterna. Man skulle få bättre priser. Man skulle få större tillgänglighet. Det var också krav vi ställde. Så här långt har det möjligen blivit fler apotek i storstäderna, men inte märks det prismässigt. Dessutom kan man fråga sig om utbudet inte har smalnat av ganska betydligt, säger han.

Priser på bland annat receptfria huvudvärkstabletter, allergimedel och näsdroppar skiljer sig inte mycket åt mellan kedjorna. Det kan bero på att man bevakar varandra hårt, ungefär som bensinbolagen gör, tror Jan Bertoft:

– Man får väl anta att det är så det ligger till och inte att de har något smygsamarbete. Det är ändå väldigt märkligt att det inte blivit någon större prispress. Det är tvärtemot vad den här reformen skulle åstadkomma. Nu har den varit i gång i ungefär ett år, så man får väl se det här på lite sikt också, men så här långt så har det inte varit några avsevärda förbättringar för konsumenterna.

Marknadsbedömare tror inte att alla nya etableringar kommer klara sig. Flera kedjor kommer att slås ut då de får svårt att uppnå lönsamhet. Att sälja andra produkter som till exempel kosmetika kan bli ett sätt att öka lönsamheten och göra svenska apotek mer lika de utomlands.

 – Det är en utveckling som inte alls är otänkbar, att de börjar ta in annat för att kunna överleva. Det tror jag många konsumenter tycker är synd. Deras hälsa är så pass viktig, så då behöver man någon instans att gå till förutom vårdcentralen eller vården överhuvudtaget. Då skulle många tycka det var synd om man bara har lite av de vanligaste preparaten och därutöver säljer kosmetika och andra produkter, tror Jan Bertoft.

Apoteksreformen

Statliga Apoteksbolaget hade under 40 år monopol på att sälja läkemedel i sina butiker

Försäljningen av receptfria läkemedel släpptes fri den 1 november 2009. 540 av cirka 900 receptfria läkemedel kan nu säljas i butiker som inte är traditionella apotek. De receptfria läkemedlen omsätter cirka 2,8 miljarder kronor om året.

I dag finns ett tiotal apotekskedjor som tillhandahåller receptbelagda läkemedel. Till de största hör statliga Apoteket AB, Apoteket Hjärtat, Kronans Droghandel och Apoteksgruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".