Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BARNENS RÄTT I SAMHÄLLET

Fler barn blir offer för de vuxnas våld

Publicerat onsdag 9 februari 2011 kl 15.36

Barnens rätt i samhället, Bris, presenterade på onsdagen sin rapport för 2010. Bris vill att myndigheter och kommuner ska ta ett större ansvar, och vill bland annat inrätta ett så kallat Barnfridscentrum som ska stötta myndigheter som handlägger misshandel och sexuella övergrepp mot barn.

Rapporten visar också att jourtelefonen dit barn kan ringa gick varm förra året. Nu kräver Bris statliga medel för att finansiera ett dygnet-runt öppet jourtelefon, säger Göran Harnesk, generalsekreterare på Bris.

– Vår ambition är att ha öppet dygnet runt och för det krävs en statlig finansiering. I och med att man tillsatte en barnminister, Maria Larsson, så vet jag att hon sitter och funderar på att hitta en finansiering av dygnet runt-öppet. Vi har fått kritik av FN för att Sverige inte har en dygnet runt-öppen telefon. Vi har resurserna och kapaciteten, men inte de ekonomiska resurserna, säger Göran Harnesk.

Drygt 115 000 telefonkontakter noterades, en ökning med 5 000 jämfört med året innan. Samtalen handlade mest om kamrater, skolan, rädsla, familjekonflikter och mobbning. Göran Holmström, politisk sakkunig hos barn- och äldreminister Maria Larsson hävdar att regeringen tittar noggrannt på Bris ansökan om nya medel:

– Det kommer regeringen att titta noggrannt på därför att vi tycker ju att det är väldigt viktig att barn har någonstans att ringa och höra av sig. Samtidigt har socialtjänsten i kommunerna uppdraget att ta emot barn som far illa och hjälpa till. Men vi vet samtidigt att många kommuner klarar inte det här på ett bra sätt, säger Göran Holmström.

Bris arbetar med dessa frågor ständigt föra en dialog med berörda ministrar. De försöker även prata med kommuner och landsting. Göran Harnesk anser att det idag är rena lotteriet för barn, beroende på vilken kommun man bor i. Det är ett problem att kommunerna inte kan bli tillsagda.

– Det gör att vi får lobba väldigt mycket för att få kommuner att förstå att man kanske behöver en mer utvidgad socialtjänst än vad lagen säger. I dag är det så att många barn och ungdomar inte vet vart de ska vända sig om de mår dåligt och det är lite av ett lotteri vilken kommun man bor i. Vissa kommuner har det här fantastisk utbyggt och, och andra kommuner har i princip ingenting, säger Harnesk.

Enligt Göran Holmström har regeringen gett Brottsförebyggande rådet uppdraget att se hur barnmisshandel sköts av olika myndigheter, om det ökar eller det minskar, och hur domstolar och rättpraxis ser ut. Speciellt om våldsutövarna mot barn blir dömda eller inte. Det andra uppdraget har getts till det Allmänna Barnhuset som under tio år har följt utvecklingen om våld mot barn och också ska redovisa om den problematiken till barn- och äldreminister Maria Larsson. Göran Holmström menar att alla dessa studier kommer att ge regeringen ett bra underlag för att se hur departamentet ska gå vidare med detta växande problem som drabbar barn och unga.

– Det är ett stort problem och det är förmodligen så, även om vi tycker att lagen mot aga har varit en stor framgång, så finns ändå stora problem kvar. Väldigt många barn känner att de inte blir respekterade, säger Göran Holmström.

Bris jourtelefon finns sedan 1980 och organisationen har utökat sin service med mejlkontakt och chatforum.

Mycket kvar att göra för 40-årigt Bris

#text=4340701# vad det gäller barns rättigheter. För 40 år sedan såg det annorlunda ut. Ett uppmärksammat fall där ett barn misshandlades till döds av sin far, blev startskottet för bildandet av organisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".