Länder som bryter mot barnkonventionen om barns rättigheter ska kunna straffas, till exempel om man inte agerar mot barnprostitution. Arkivfoto: David Longstreath/Scanpix.
FN

Brott mot barnkonventionen ska kunna straffas

Om det egna landet inte gör något ska barnen kunna vända sig till FN
1:38 min

På torsdagen fortsatte förhandlingarna i Genève om att skapa ett tillägg till FN:s barnkonvention som ska göra det möjligt att straffa länder som bryter mot konventionen. Barn som kränks ska kunna klaga till en barnrättskommitté.

I Genève i Schweiz pågår nu förhandlingar om ett så kallat tilläggsprotokoll till FN:s barnkonvention. Tanken är bland annat att barn ska kunna klaga till en barnrättskommitté i Genève om de blivit kränkta. På detta sätt hoppas Sara Philipson, barnrättsjurist på barnrättsorganisationen Plan Sverige, att det ska bli mer tydlighet kring barnkonventionen.

– En klagomekanism skulle förutom att förbättra de nationella systemen för barns rättigheter också bidra till att utveckla rättspraxis och tydlighet kring vad barnkonventionen faktiskt är.

Barnkonventionen är den enda av FN:s konventioner kopplade till mänskliga rättigheter som för närvarande inte har ett tilläggsprotokoll. Principen för protokollet är att den ska fungera som en internationell klagomekanism för barn.

– Kortfattat går det ut på att genom det här tilläggsprotokollet så vill man skapa en internationell klagomekanism för brott mot barnkonventionen, så att barn och unga ska ha rätt att klaga vid kränkningar av deras rättigheter till barnrättskommittén i Genève, när alla rättsmedel på nationell nivå är uttömda, säger Sara Philipsson.

Förslaget presenterades i augusti förra året och sedan dess har medlemsstaterna i FN diskuterat och förhandlat kring protokollet. Om förslaget godtas överlämnas det till MR-rådet, Rådet för mänskliga rättigheter, som sedan kommer att överlämna det till FN:s generalförsamling, som i sin tur tar det slutgiltiga beslutet. Men hur kommer man fram till ett beslut? Vill man uppnå konsensus, eller får majoriteten avgöra?

– När det gäller sådan här typ av beslut kring tilläggsprotokoll till konventioner vill man uppnå konsensus, säger Sara Philipson på Plan Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".