Kommunalrådet Essam El-Naggar. Foto: Privat

Besviken och maktlös men fortfarande hoppfull

Jag känner förtvivlan och maktlöshet
2:21 min

Den senaste utvecklingen i Egypten skapar starka känslor hos de egyptier som bor i Sverige. Essam El-Naggar, folkpartist och kommunalråd i Uddevalla anser att vad som helst kan hända så länge Mubarak inte lämnar makten. Han är besviken och förtvivlad efter Mubaraks besked på torsdagskvällen att han inte tänker avgå.

– Jag är djupt besviken och känner en stor förtvivlan och en maktlöshet att jag är här i Sverige och att man hade gett förhoppningar till folket att nu vi äntligen har fått som vi vill, och jag tror att idag, efter fredagsbönen är jag lite rädd att det kan leda till våld. Mubarak har inte tyvärr uppfattat det här folkvilja, säger Essam El Naggar.

Kommunalrådet i Uddevalla, Essam El-Naggar, förstår den rädsla som finns hos många egyptier att landet kan falla i händerna på extrema islamister, trots att de flesta vill ha en demokrati. Men skulle demokratiska förändringarna äga rum är Essam El- Naggar redo att överväga ställa upp för sitt födelseland.

– Ja om jag blir tillfrågad det är klart att jag ska fundera, men det beror på förutsättningar och villkor. Det är en ära för mig att bli tillfrågad. Jag tillhör också den delen som har gjort karriär utomlands. Det är därför jag följer med spänning det som sker i Egypten och jag hoppas att man hittar den rätta konstellation som kan resa upp Egypten igen eftersom Egypten är ett stort land som måste styras rätt,  säger Essam El-Naggar.

Essam El-Naggar säger att det egyptiska folket är trött på Mubaraks regering och hans militärstyre, och därför vill de som kräver förändringarna att en civil övergångsregering ska ta över. Mubarak eller vicepresidenten Suleyman är inte de rätta för att styra förändringarna, tycker han. Istället borde ungdomarna som driver på demonstrationerna på Tahrirtorget i Kairo och andra delar av landet vara med och styra utvecklingen för det nya Egypten.

– Det finns väldigt gott av ledarskap i Egypten. Bland annat det är ungdomsgeneration. De måste vara med och bygga och leda landet. Egypten är en ung land, åldersgenomsnitt är 22 år, och det här revolutionen leds och genomförs av ungdomarna, universitets ungdomar, säger Essam El-Naggar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".