DIPLOMATI

Regeringen släpper hemliga Baltikumrapporter

2:36 min

I ett utslag av sällsynt diplomatisk öppenhet har regeringen nu publicerat svenska UD-rapporter om händelserna i Baltikum vid tiden för Sovjetunionens upplösning. Det är ett sätt att skriva historia, säger Carl Bildt om de nära 500 sidorna tidigare hemligstämplat material.

Att fokus ligger på det baltiska området är inte konstigt, konstaterar Carl Bildt.

– Därför att Baltikum var det som var avgörande för väldigt mycket av det här skedet. Det är klart att det var dramatiskt i Moskva också, med kuppen i augusti och maktkampen mellan Gorbatjov och Jeltsin. Men det är klart att det var naturligt att vi tittade på andra sidan Östersjön, vad som inträffade där, det var vårt omedelbara närområde, det berörde oss direkt, säger Carl Bildt.

De rapporter som nu publiceras är skrivna av svenska diplomater i Moskva, Leningrad, och i de tre baltiska huvudstäderna: Talinn, Riga och Vilnius under åren 1989 till 1991. Det handlar bland annat om den baltiska bitterheten över att Sverige inte upphävt sitt erkännande av Sovjetunionens annektering av Baltikum 1940.

Men syftet med den här publiceringen - som sker 20 år efter de baltiska ländernas befrielse - är inte att peka på om Sverige gjorde rätt eller fel. Det handlar om hur den svenska utrikesförvaltningen fungerar, säger Bildt, och bekräftar bilden av att svensk diplomatisk personal bedrev politisk verksamhet under här åren.

– Ja, det får man nog säga, ja, säger Carl Bildt.

Varför då?

– Därför att det var det som var det viktiga just då.

Nu öppnar Carl Bildt för att hemligstämplade dokument från fler perioder kan komma att släppas.

– Vi frisläpper ju dokument efter 50 år, men det fanns ingen anledning att vänta 50 år med att frisläppa det här. Och det tycker jag att vi ska titta om vi kan göra på andra områden också.

Kommer du att besluta om att släppa fler dokument?

– Vi frisläpper dokument fortlöpande, men det är klart att det är rätt unikt att vi tar en hel period så här, och så pass mycket: 400 till 500 sidor. Det är väldigt mycket.

Har det också att göra med 20-årsjubileet?

– Ja, det har det självfallet. Det var därför vi började titta på detta och då sa jag: varför ska det här vara hemligt egentligen? Det är ett väldigt intressant historiskt material som låg i källaren i utrikesdepartementet, och då sa vi att det inte finns anledning att hålla detta hemligt, mer än vissa saker, det vill säga vad andra länder gjorde för bedömningar. Det kan finnas en och annan ytterligare detalj om personer och så som fortfarande är hemligt.

Den här perioden - åren runt 1990 - var väldigt dramatisk i vår del av världen. När 20 år nu gått sedan Baltikum återfick sin självständighet, är det viktigt att påminna sig om det, säger Carl Bildt.

– Jag brukar säga att vi hade tre mycket viktiga frågeställningar under den perioden. Vi hade Tysklands fredliga återförening. Det lyckades. Vi hade återetablerandet av de tre baltiska staternas självständighet. Det lyckades. Och vi hade en fredlig upplösning av Jugoslavien, och det misslyckades. Där fick vi tio år av mycket blodiga krig. Det kunde ha gått lika illa på alla ställena. Men det gjorde det inte, säger utrikesminister Carl Bildt.

Anders Ljungberg Jurij Gourman

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista