NYANLÄNDA

Sju år för att etablera sig på arbetsmarknaden

"Vi inser inte vilken resurs invandrare är"
5:03 min

Invandring är nödvändig för att säkerställa välfärden, anser arbetsmarknadens parter i Stockholm. Men det tar sju år för invandrare att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. På Kulturhuset i Stockholms hölls det nyligen en rekryteringsbasar där det bland annat handlade om hur man ska få det att gå snabbare.

Projektet Tema nyanlända, som drivs av länsstyrelsen i Stockholm arrangerade samtidigt en konferens på Kulturhusets rekryteringsbasar där man diskuterade metoder för att förkorta den tid det tar att etablera sig för invandrare på arbetsmarknaden. Jan O Karlsson, som bland annat varit migrationsminister tidigare, sitter i Tema nyanländas råd.

– Det handlar om att noggrant kartlägga vad människor faktiskt kan när de kommer, inte bara vilken formell utbildning de har, utan yrkesvana och vilka andra erfarenheter de har samlat på sig under sitt liv, som kan komma till användning. Sedan borde vi försöka matcha det med vad arbetsgivarna behöver, säger Jan O Karlsson.

Landshövding Per Unckel, var också med på konferensen och rekryteringsbasaren i Kulturhuset. Han tycker också att sju år är för lång tid för att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Enligt honom beror det på okunskap.

– Det beror på okunskap hos oss alla. Det är det viktigaste skälet, och att vi inte inser vilken resurs invandrare och flyktingar är. Vi inser inte att de som flytt hit över en halv världsdel sitter inne med entreprenörskap, kunskap och gå-vilja som vi kommer att behöva. Okunskap är min främsta förklaring, säger Per Unckel.

Det talas om attitydförändring. Men hur ser det ut i praktiken? På rekryteringsbasaren finns många olika organisationer representerade. Peter Malmström, rekryteringsansvarig på bemanningsföretaget Academic Resource, tycker att det skett en attitydförändring inom näringslivet.

– Näringslivet har förändrats kraftigt de senaste åren som jag jobbat med rekrytering. I början tyckte jag att det fanns en del motstånd från deras håll, eftersom vi jobbar med många olika kunder med utländsk bakgrund. Bemanningsbranschen har en otrolig mångfald, och där är vi lite av en föregångare när det gäller att matcha rätt person med rätt yrkeskategori redan från start. Det beror på att vi tar tillvara på folk med olika bakgrund inom just bemanningsbranschen. Det har skett en kraftig förvandling de senaste fem åren, säger Peter Malmström, rekryteringsansvarig på Academic Resource.

Rekryteringsbasaren på Kulturhuset är välbesökt. Det är kö till rulltrapporna. En av besökarna är Saffia Abdullah. Hon studerar för närvarande svenska och jobbar extra inom hemtjänsten på helgerna. Mest av allt vill hon bli undersköterska, trots att det är en lång väg kvar dit är hon optimistisk.

– Vi som studerar svenska som andraspråk och går en utbildning kommer nog att få jobb. Men utan utbildning är det nog svårt att få jobb. Men vi får väl se, säger Saffia Abdullah.

Det handlar inte bara om att få jobb, utan rätt jobb. Utlandsfödda med högre utbildning har inte tagits till vara på tidigare enligt Tema nyanländas rapport. Peter Malmström, rekryteringsansvarig på bemanningsföretaget Academic Resource, ger sin syn på vilka misstag som begåtts tidigare.

– Jag tror att felet ligger i att man velat få ut personer snabbt i arbete och att man inte tagit sig tid för att utrikesfödda ska komma in i rätt yrkeskategori. Processen har nog varit lite för snabb då det gäller att få folk i arbete, snarare än att kolla vart kompetensen är mest nödvändig, säger Peter Malmström.

Landshövding Per Unckel anser att okunskap även präglar rekrytering av högutbildade invandrare och att det finns fördomar om att det skulle vara lättare att anställa en svensk person.

– Jag tror att många företagare har fastnat i att det är lättare att anställa en svenskfödd och där med få mindre bekymmer. Och därmed inte insett vilken fördel det mångkulturella kan innebära för företaget. Det är okunskapen som ännu en gång gör sig påmind. Man tror att det är lättare att anställa en svensk, men oftast är det tvärtom när det väl kommer till kritan, säger Per Unckel.

Utöver attitydförändring och insikt om fördelarna med mångkulturell arbetskraft, handlar det även om att Sverige, och i synnerhet Stockholm, kommer att vara i stort behov av arbetskraft de närmsta åren. Enligt Jan O Karlsson har det skett en stor förändring i hur vi bemöter flyktingar och invandrare.

– Meningen är inte bara att de ska skyddas från förföljelse, utan också kunna göra en insats och försörja sig själva och bli medlemmar i vårt samhälle, och det har kommit på efterkälken. Nu håller vi på med att på nytt uppmärksamma att det är vi som har stort behov av dem som kommer hit, och det är inte bara de som kommer hit, som har behov av oss, säger Jan O Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".