Rädsla inom EU för stor flyktingvåg

0:39 min

Inom EU finns flera ledare som är starkt oroade över att Libyen ska drabbas av sammanbrott och över vad det skulle föra med sig i form av till exempel stora flyktingströmmar.

Oron var inte minst tydlig under EU:s utrikesministermöte i Bryssel på måndagen. Den EU-kritik som redan kommit har vållat ilska i Libyen, som har varnat för att man kommer att avbryta samarbetet med EU när det gäller flyktingfrågor, om inte EU:s fördömanden slutar.

Aron Lund, som är ledarskribent på Upsala Nya tidning och Mellanöstern-kännare, säger att det finns fog för rädslan för nya stora flyktingströmmar om Libyen bryter samman.

– Det tror jag att det gör, på två sätt. Om lag och ordning bryter ihop i Libyen finns en risk för inre strider. Om regimen slår till riktigt hårt så kommer folk fly från det. Så det finns en risk för massflykt från Libyen. Men så finns ju också den aspekten att Libyen har tjänat som ett slags hjälpreda åt EU, i synnerhet Italien, med flyktinghantering, man har satt upp ett läger vid kusten och så vidare. Och om regimen slutar upprätthålla sin del av avtalet, med att fånga in och lägerplacera flyktingar, så kan den trafiken återupptas, säger Aron Lund till SR International.

Kris Boswell

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista