Libyens ambassad har hissat frihetsflaggan

2:37 min

På Libyens ambassad i Stockholm hissades i eftermiddags demonstranter den så kallade frihetsflaggan eller befrielseflaggan under stort jubel. Det är den flagga som användes innan Muammar Kadaffi tog över makten 1969. Om det betyder att ambassaden och ambassadören har vänt sig mot Kadaffis regim är ännu oklart.

Demonstranterna hade marscherat från Sergels torg till den libyska ambassaden på Valhallavägen i Stockholm, och krävde att de anställda på ambassaden skulle lämna sina uppdrag. En delegation på tre personer fick gå in på ambassaden för att hos vice ambassadören framföra sina krav på att få hissa befrielseflaggan. Övriga demonstranter väntade utanför i snövädret.

Under stort jubel hissades sedan befrielseflaggan utanför ambassaden. Shaban Elgare, som arrangerat demonstrationerna, var en av de tre i gruppen som fick komma in och förhandla på ambassaden.

– Det var diskussioner fram och tillbaka. Vice ambassadören verkade vara mycket rädd, och det visade sig att han var rädd för en person från den libyska säkerhetspolisen som ännu var kvar inne i ambassaden. Vi sa till honom stödjer du oss, så stödjer du folket. Och då ska du säga ja till att hissa befrielseflaggan, annars finns det risk att demonstranterna blir arga och kommer in. Det var klara besked alltså, säger Shaban Elgare.

Vice ambassadören gick sedan för att tala med de andra på ambassaden för att ta en diskussion om vad de skulle göra, säger Shaban Elgare.

– Så kom han tillbaka och sa att ok, vi hissar flaggan. Vi bad honom också gå ut och hälsa på demonstranterna, och han gick ut och ställde sig utanför dörren och gjorde det.

Om det att frihetsflaggan hissats betyder att ambassaden och ambassadören har vänt sig mot Kadaffis regim är ännu oklart, säger Shaban Elgare. 

– Det kan jag inte säga på rak arm. Men när det gäller viceambassadören och hans sätt att agera, och att han gick ut utanför dörren och hälsade på demonstranterna, det är ett bevis att han personligen ansluter sig till demonstranterna. Och den andra symbolen: att befrielseflaggan hissades, det är en stor seger för oss libyer.

Hade du trott det här för några dagar sedan?

– Jag har aldrig trott det. Jag har varit i Sverige i 28 år och har bara sett den där gröna flaggan hela tiden. Nu är vi mycket, mycket glada att vår befrielseflagga är tillbaka på ambassaden. Det var nästan så att folk började gråta av glädje. Det är en härlig, härlig känsla att se den riktiga flaggan uppe på ambassaden.

Beskriv vad som hände när flaggan hissades i topp?

– Folk började jubla och skrika av glädje, säger Shaban Elgare en av arrangörerna för demonstrationen vid Libyens ambassad.

Maria Quistberg Anders Ljungberg

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista