Poliser i trängsel på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Polisarbete

Färre uppklarade brott trots fler poliser

"Uppklaringen av brott påverkar inte brottsutvecklingen"
2:31 min

Färre brott klaras upp, och det tar längre tid för polisen att rycka ut -  trots en miljardsatsning på polisen och 3 000 nya poliser. Det visar en granskning som Dagens Nyheter gjort. Kriminologen Henrik Tham är kritisk till att satsningen inte föregåtts av någon analys över på vilket sätt den skulle påverka olika typer av brott.

Om det blir fler poliser menar Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi på Stockholms Universitet, att det också är troligt att antalet anmälda brott ökar. Och det är inget självändamål att andelen lösta brott blir högre, menar han.

– Att fler brott anmäls innebär inte att det är säkert att de här brotten också klaras upp. Man kan ha som politiskt mål att fler brott ska klaras upp, och gå till åtal och eventuell dom. Men därav följer inte att detta kommer påverka antalet brott som förekommer. Och ser man totalt sett över tid, så kan man inte se att uppklaringen av brott har påverkat brottsutvecklingen i samhället, säger Henrik Tham.

Mellan 2006 och 2010 fick polisorganisationen 3,4 miljarder kronor mer i anslag från regeringen - en av de största satsningarna på rättsväsendet någonsin. Det har bland annat inneburit ett tillskott på nästan 3000 poliser.

Men granskningen som Dagens Nyheter gjort visar att satsningen varken har lett till högre andel uppklarade brott eller att tillgängligheten har förbättrats, vilket var två av målen.

Andelen uppklarade ekonomiska brott i Sverige har exempelvis sjunkit från 30 till 7 procent mellan 2006 och 2010. Och när det gäller stölder och inbrott är det fortfarande 39 av 40 fall som inte klaras upp.

Förutom att färre brott klaras upp, tar det också längre tid för polisen att rycka ut. Beräkningar som bygger på uppgifter från Rikspolisstyrelsen, visar exempelvis att vid 65 procent av våldtäktslarmen tar det polisen längre tid än 15 minuter att rycka ut. Tre år tidigare var motsvarande siffra 60 procent.

Justitieminister Beatrice Ask (M) säger i en kommentar till Ekot  att polisens resultat ser väldigt olika ut i olika delar av landet, och att det inte är acceptabelt.

– Det är väldigt ojämnt, och det är inte acceptabelt. Vi har delar av polissverige som gör väldigt bra resultat och som utvecklas hela tiden. Min ambition är att vi nu ska få andra delar att lära utav de som gör rätt, och som får bra resultat, säger Beatrice Ask.

Samtidigt menar Henrik Tham att man måste fundera över om målet ska vara just en högre andel uppklarade brott.

– Det är ju ett politiskt mål att man ska klara upp fler brott. Då tror jag man måste vara tydligare med varför man vill göra det. Man kan säga att rättvisan ska ha sin gång. Men brottsligheten är så omfattande i det moderna samhället att det inte finns någon möjlighet att man någonsin kommer komma i närheten av att klara upp huvuddelen av alla brott. Det går inte, säger Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".