Torghandlarna på Hötorget i Stockholm kan tvingas skaffa kassargister. Foto:Bertil Ericson/SCANPIX
SKATTEPOLITIK

Skärpta skatteregler föreslås för torghandlare

"Det är stora brister i bokföringen"
1:31 min

Från nästa år kan landets torghandlare tvingas ha kassaregister och lämna kvitto när man köper blommor och frukt. Skatteverket hoppas på ett snabbt riksdagsbeslut. Idag är torghandeln undantagen från lagen om certifierade kassaregister, men det vill Skatteverket ändra på.

– Vi kan konstatera att av de 250 granskningar vi har gjort under senare år visar på att det är stora brister i bokföringen. De är många vi anmäler för både skatte- och bokföringsbrott. Så vi kan nog säga att det finns stora problem inom torg- och marknadsbranschen, säger Lars Lundh, som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Sedan 2010 gäller för de flesta branscher med kontantbetalning att man har certifierade kassaregister. Undantag är taxi som har ett eget system och verksamheter med en årlig försäljning under fyra prisbasbelopp, cirka 171 000 kronor.

Hur stor omsättningen är inom torghandel och annan tillfällig handel på marknader och festivaler vet inte Skatteverket, men fusk förekommer säger man.

 – Vi har exempel från den här granskningen när man redovisat under gränsen fyra prisbasbelopp, men där vi har sett att de har över en miljon i omsättning, säger Lars Lundh på Skatteverket.

Han hoppas att riksdagen ska kunna fatta ett beslut snabbt och att kassaapparater ska finnas på torghandlarnas bord efter nyår.

 – Skatteutskottet har gett positiva signaler och vi har ett väldigt brett stöd av de största branschförbunden i Sverige, som Svensk handel, Blomsterhandlarnas förening och frisörföretagna med flera, säger Lars Lundh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".