Abolhassan Banisadr, tidigare president i Iran, träffade Olof Palme tre gånger under åren 1979-1980. Arkivfoto: Leif R Jansson/Scanpix.
IRANS FD PRESIDENT BANISADR:

"Palme var särskilt mån om tredjevärldens frihet"

"Han var modern och ville se u-ländernas utveckling och framsteg" (på persiska)
1:46 min

Olof Palme var tre gånger i Iran i egenskap av FN-medlare och han träffade då Abolhassan Banisadr, Irans dåvarande president. Första gången Palme åkte till Iran var på grund av gisslandramat efter studenternas ockupation av den amerikanska ambassaden.

Abolhassan Banisadr var den första presidenten efter den iranska revolutionen 1979. Han tillträde i februari 1980 men avsattes av parlamentet drygt ett år senare. Första gången Olof Palme åkte till Iran var i samband med gisslandramat 1979-1981 mellan Iran och USA där 52 amerikanska diplomater hölls som gisslan i 444 dagar, sedan en grupp islamistiska studenter ockuperat den amerikanska ambassaden.

– Jag var redan bekant med honom före den iranska revolutionen, och redan innan jag hade åkt tillbaka till Iran. (Banisadr levde i exil i Frankrike före den iranska revolutionen 1979). Jag minns Sverige sågs som ett föregångsland i Frankrike. Pompidou var presidentkandidat då, och han sa att hans plan för Frankrike var Palmes Sverige, fast med mer sol. Sedan pratade man om Olof Palme och socialdemokraternas partiledare. Han var en av de politiker i Europa som var särskilt mån om tredjevärldens frihet, självständighet och utveckling.

– Jag betraktade honom som en modern människa som ville se u-ländernas utveckling och framsteg. Sedan när vi väl träffades såg jag att han var en varm och vänlig person som blev vänskaplig med mig ganska snabbt. All formalitet försvann snabbt mellan oss.

– Vid vårt första möte i Iran var det ju direkt efter revolutionen och vi hade ju inte möjlighet att ta hand om gästerna vid presidenthögkvarteret. Jag minns att jag bjöd hem dem till min syster. Det var inte ett officiellt presidentmöte, utan vi var snarare som två vänner som diskuterade och ville komma fram till en gemensam ståndpunkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".