Att så många av de flickor som skrivs in på ungdomshemmen fått erbjudande om att sälja sex visar i vilka utsatta miljöer de rör sig. Foto: Jessica Gow/SCANPIX

Vanligt att utsatta unga erbjuds sälja sex

"Det visar på gruppens utsatthet"
2:56 min

Mer än var tionde flicka som skrevs in på ett ungdomshem ifjol uppger att de prostituerat sig, Det framgår av en rapport som Statens Institutionsstyrelse SIS lämnade till regeringen idag. Så många som var tredje flicka säger att de fått frågan om att sälja sex.

– När det gäller erbjudanden av försäljning av sexuella tjänster, så är det en väldigt stor andel, oavsett om man tackar ja eller tackar nej, som får den här typen av erbjudanden och det visar på gruppens utsatthet, säger Anita Andersson som är utredare på Statens Institutionsstyrelse.

I undersökningen från fick 567 ungdomar som skrivits in på hemmen svara på frågor om de sålt sex vid något tillfälle.

Sammanlagt var det 7 procent av ungdomarna som sa att det hade gjort det, 12 procent av flickorna och 4 procent av pojkarna.

På frågan om de hade blivit erbjudna ersättning mot sex var det 33 procent av flickorna och 6 procent av pojkarna som svarade ja.

Medelåldern på de ungdomar som bor på Statens institutionsstyrelses ungdomshem är 16 år, och de allra flesta hamnar där efter att ha blivit omhändertagna enligt LVU (Lagen om vård av unga) och placerade av ungdomshemmet av Socialtjänsten. Det handlar om ungdomar som antingen själva lever ett destruktivt liv med exempelvis missbruk och kriminalitet eller som har föräldrar som inte kan ge stöd till sitt barn.

Att de här barnen lever i en tuff miljö, visar sig också i hur de unga fått kontakt med dem som betalat för de sexuella tjänsterna.

– De största kontaktytorna är genom kompisar, vilket visar på i vilka sociala sammanhang man rör sig, vilket återigen visar på utsattheten, säger Anita Andersson.

Hon säger att Statens Institutionsstyrelse har gjort en bred satsning på att utbilda personalen, så att den bättre kan ta hand om unga som utsatts för sexuella övergrepp. Och hon hoppas att den nya rapporten kan hjälpa till att förbättra det arbetet.

– Och det handlar just om att ställa de här frågorna till ungdomarna, våga och kunna ha de här samtalen, det är ju inte alldeles enkelt. Att få verktyg, stöd och metoder och kunskaper för att kunna göra det på ett ännu bättre sätt än vad vi gör idag, säger Anita Andersson.

 Det faktum att det handlar om en mycket utsatt grupp unga, där det här problemet oftast bara är ett av många, gör det speciellt viktigt att få tag på de här ungdomarna tidigt, innan de hamnar för djupt ned i missbruk, kriminalitet och misär.

– Det är som alltid: tidiga insatser, mer resurser till Socialtjänsten, mer kunskap för att man ska kunna gripa in tidigare, säger Anita Andersson.

Finns samhället där för den här gruppen unga, skulle du vilja säga?

– Det är svår fråga att svara på, men det finns den naturligtvis. Men vi måste få mycket mer kunskap och våga ställa den här typen av frågor till ungdomar, vara mycket mer uppmärksamma och observanta på att det här förekommer, säger Anita Andersson, utredare på Statens Institutionsstyrelse SIS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".