Barn på sportlov i Hammarbybacken i Stockholm. Foto: Patrick Sörquist / Scanpix.

Fler barn stannar hemma på sportlovet

"De flesta kan inte ta pengarna från sina löpande inkomster"
3:45 min

Barnfamiljer i Sverige spenderar allt mer på skidresor till Åre eller Val d'Isére på sportlovet. Samtidigt blir allt fler skolungdomar kvar hemma, då allt fler barn lever i fattigdom.

I Stockholm fanns det flera sportiga aktiviteter att välja på under sportlovet. Isabell och Rebecca firade båda sportlovet hemma och åkte skidor på Hammarbybacken i södra Stockholm.

– Jag är här med min lillebror och hans kompis för att ta hand om dom, så att allting går bra.

Finns det mycket att göra i Stockholm på sportlovet?

Nja, på sportlovet vill man ju åka skidor och sånt. Och det är ju roligare att åka bort och göra det än att vara här egentligen, säger Rebecka.

Rebeckas kompis Isabell tycker att Hammarbybacken är helt okej för att vara i Stockholm. Vad gäller andra aktiviter under sportlovsveckan är hon lite mer osäker.

Vad gör folk i din ålder på sportlovet?

Festar med kompisar är väl det man gör.

 Alla är inte i Åre?

– Många är säkert där. Jag har tio kompisar som är där just nu tror jag.

Gunilla Nyström är privatekonom på banken SEB. Hon ser en tendens att barnfamiljer spenderar allt mer på sportlovsresor.

Sportlovet och att åka skidor på sportlovet har blivit mer och mer populärt. Priserna på skidorter har stigit på senare år. Och jag skulle kunna tänka mig att en barnfamilj i snitt spenderar allt mer idag än för tio år sen

Vad kostar dessa resor till fjällen och hur tar sig folk råd?

En sportlovsvecka i fjällen för en tvåbarnsfamilj - om man räknar lite på beroende hur man bor eller tar sig dit - går på någonstans mellan 20 - 30000 tusen. Beroende som sagt på vilken nivå man väljer att lägga sig på. De allra flesta kan ju inte ta dessa pengar från sina löpande inkomster, så de allra flesta sparar, och det kanske kan finnas en och annan som lånefinansierar. Men de allra flesta sparar säkert.

Vad man göra när man inte har sparat och kan lägga ut 20-30000 på en vecka i Åre?

Om man tycker att det är för dyrt att åka till fjällen , får man ju se vad det finns för möjlighet till aktiviteter på sin hemort. Där är det ju så att de flesta kommuner ordnar en hel del olika aktiviteter för skolbarn under den veckan, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

På kommunala Eriksdalsbadet är det full rulle på sportlovets första dag. Höstlovet och sportlovet är Eriksdalsbadets mest välbesökta veckor och enligt Jonas Arrestam, arbetsledare och biträdande chef på badet, har badet en funktion under dessa perioder.

– Vi är viktiga för de barnen som har arbetande föräldrar, som inte kunnat ta ledigt och så kan vi sysselsätta barnen. Vi har ju mycket besök under den här perioden, så någon slags funktion fyller vi.

Intill den stora bassängen står Pelle, en kille i tolvårs-åldern som precis är på väg att ta det första doppet. han är här för att bada med sina kompisar, vilket han tycker ska bli kul.

Är det härligt med sportlov?

Ja, det är väldigt härligt. Jag ska bowla, åka skidor, gå på bio och vara med kompisar.

Hur är det att fira sportlovet i stan?

 – Det är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".