Matsalen på centret. Foto: Stadsmissionen.

Stadsmissionen hjälper hemlösa EU-medborgare

"Det bästa vore om vi inte behövde komma hit"
3:38 min

EU-medborgare som söker jobb och ett bättre liv i Sverige, är en växande och särskilt utsatt grupp bland Stockholms hemlösa. Nu har den gruppen fått ett nytt center i centrala Stockholm, där de kan vara på dagarna, för att få mat, duscha och tvätta kläder, men också få rådgivning och svenskundervisning.

– Förut kom det svenskar också, men nu är det bara utlänningar, säger några av de som väntar i kön utanför Stadsmissionens center för hemlösa EU-medborgare på söder i Stockholm.

Klockan är snart åtta på morgonen och en lång kö har bildats utanför centret, som ännu inte har öppnat. Konstantin från Rumänien är bland de första i kön, han har väntat i en halvtimme i kylan. Natten har han tillbringat inne på T-centralen tills han blev utslängd.

Konstantin har varit i Sverige i ett och ett halvt år och haft tillfälliga jobb som stenläggare. Men så blev han arbetslös när hans chef dog och de senaste fyra månaderna har han också varit hemlös.

– Jag hade oturen att precis när det blev vinter hamnade jag på gatan. Jag har betalat skatt, men de säger att det är för lite för att jag ska kunna få hjälp.

Konstantin är en av de omkring 70 personer, de flesta män, som kommer till centret varje dag sedan de öppnade för en vecka sedan.  De flesta är EU-medborgare från Rumänien, men också från Polen och Baltikum och så nordafrikaner med permanent uppehållstillstånd i något annat EU-land. Och behovet är stort, säger projektledaren Malena Bonnier.

–  Alltsedan ungefär 2004 så har gruppen utländska EU-medborgare som lever hemlösa i Stockholm växt dramatiskt. Det finns ingen officiell statistik, men vi misstänker att det finns ett par hundra personer i Stockholm som lever i den här situationen och det finns ett stort behov av information om EU-medborgares medborgerliga rättigheter och skyldigheter här i Sverige, säger Malena Bonnier.

Centret får pengar av EU, Stockholms stad och Arbetsförmedlingen, som finansierar mat, lokaler, möbler, datorer och fem heltidsanställda. Men där finns också ett 40-tal volontärer, bland annat psykologer, jurister och tolkar. En av dem är Torsten Nilsson som är tolk.

– Jag jobbar här därför att jag tror att  det är en viktig uppgift, att man kan göra någon liten insats, kanske. Och sedan kanske förhoppningsvis ha nytta av mina språkkunskaper i ryska.

Vissa kommer för att få mat, duscha och vila en stund i en soffa. Men många kommer också för att träffa andra, för att knyta kontakter och kanske få tips om jobb, som Ferse från Algeriet. Han säger att det är ett bra ställe, här samlas hela världen.

– Det är ett  bra ställe. Jag kom hit för att prata med några om ett jobb. Det är ett bra ställe att träffa människor från olika håll, från Rumänien, Ryssland och Sverige säger Ferse  från Algeriet.

Konstantin, från Rumänien, tycker också att det är bra att centret finns, men att det förstås vore bättre om han inte hade behövt komma hit.

– Det vore bäst om vi inte behövde komma hit, utan kunde få möjlighet att jobba och hyra någonstans att bo, säger Konstatin på Stadsmissionens centet för hemlösa EU-medborgare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".