KRIGET I FORNA JUGOSLAVIEN

Misstänkt svensk anklagas för grovt krigsbrott

På torsdagen avslutades målet i Stockholms tingsrätt, där en svensk medborgare står åtalad för grovt krigsbrott i forna Jugoslavien på 1990-talet. Den 44-årige mannen var soldat i den kroatiska paramilitära organisationen HOS, Hrvatske Obrambene Snage, och han ska i ett läger utsatt fångar för våld, sexuella övergrepp och olika kränkningar.

Det var i ett läger i Dretelj i västra Bosnien-Hercegovina 1992, som mannen ska ha haft trettio namngivna bosnien-serber som fångar och utsatt dem för olika övergrepp. Mannen har erkänt att han varit vakt i lägret, men har enligt honom själv bara lytt order.

Offren är både män och kvinnor. De flesta av dem, 23 stycken, har förhörts i Stockholms tingsrätt, andra via videolänk. De kräver mannen på skadestånd på fem miljoner kronor för sitt lidande. 44-åringen är sedan 2006 svensk medborgare och bor med sin familj i en norrländsk stad. Mannen greps i januari 2010 och målet har pågått i fem månader med slutplädering denna vecka. Dom faller senare i veckan.

Det finns en hel del personer som sökt sig till Sverige under senare år och som har en del på sina samveten som skulle kunna vara folkrättsbrott. Polis och åklagare i Sverige har fått bättre resurser att utreda sådana misstankar, och flera personer sitter också frihetsberövade samtidigt som många fler förundersökningar pågår.

Fler åtal väntas mot misstänkta krigsförbrytare

#text=4322823#om krigsförbrytelser i andra länder. Polis och åklagare har under senare år fått mer resurser för att utreda denna typ av brott.

Göran Löwing

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista