Kyrkan vill satsa mer på minoritetsspråken

1:54 min

Svenska kyrkan vill höja upp minoritetsspråkens status och samlade för första gången romer, samer, sverigefinnar och teckenspråkiga till ett forum i helgen i Gustav Adolfs kyrka i Sundsvall. Kyrkan behöver bli bättre på att verka på minoritetsspråken, säger Svante Ewalds som är präst i Svenska kyrkan.

– Vi inom Svenska kyrkan måste lära oss att se att det som sker på andra språk är en del av vårt gemensamma kyrkliga liv och sker inom ramarna för allt det gemensamma, säger Svante Ewalds.

Kyrkan vill bidra till att minoritetsspråken används mer i det offentliga rummet genom tex gudstjänster på olika språk och översättningar av kyrkliga böcker och  de vill också vara en samtalsspartner när kommuner kartlägger minoriteternas behov av offentlig service enligt den nya minoritetsspråklagen från 2010.

I dag skiljer det sig stort mellan olika församlingar hur stort intresset är för minoritetsspråken, säger Svante Ewalds och det finns en bristande förståelse för behovet, både i kyrkan och i samhället i stort.

– Jag tror att det kanske finns en bristande förståelse för att människor som kommer från en annan bakgrund och har ett annat språk och en annan kultur faktiskt vill slå vakt om sitt eget gamla språk och kultur och en förutsättning att man ska bli välanpassad i det svenska samhället är att man fullt ut får bära sin egen bakgrund och att den finner acceptans också här.

Kaisa Syrjänen Schaal som jobbar med frågor om flerspråkighet inom Arbetsmarknadsdepartementet, håller med om att svenska kyrkan har en viktig roll att spela för att öka statusen för minoritetsspråken.

– Bara att kyrkan är mer medveten om det så kan man på olika sätt lyfta fram språket i olika sammanhang och tex barn och ungdomsverksamhet  på minoritetsspråk är oerhört viktigt för nu är det många familjer som försöker lära sina barn minoritetsspråket, men det kan vara svårt och man behöver flera arenor där man kan använda språket och då kan tex kyrkans verksamhet vara en sådan arena och finns det inte någon annan verksamhet på orten som är på minoritetsspråket, så är kyrkans verksamhet oerhört värdefull, säger Kaisa Syrjänen Schaal vid Arbetsmarknadsdepartementet.

Jenny Hallberg Mauri Junes

SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista