Påsken är en av de största konsumtionshelgerna

"Ägg, kycklingar och så lite Jesus"
2:50 min

Påskhelgen är på ingång. Den helg utöver julen som vi numera konsumerar som mest. När SR International frågade några personer på stan vad de tyckte var viktigast med påsken hamnade maten i topp.

Så här svarade några stockholmare:

– God mat.. härlig mat... samvaro med familjen.

Har maten alltid varit det viktigaste med påsken för dig?

– Kanske inte. Det har nog varierat lite med åldern.

Vad är det absolut viktigaste med påsken för dig?

– Ägg, kycklingar och så lite Jesus.

I den ordningen?

Det varierar, men gärna i samband med varandra.

– Det är väl gemenskapen, att man får vara tillsammans och ge saker till varann. Som påskägg och godis, och kanske något annat roligt till flickvännen också, som inte behöver vara ätbart, säger  lite olika människor på stadnes gator.

Det finns även annat än mat att sysselsätta sig med på påsk. Men äts det gör det. Till exempel har konsumtionen av både ägg och lamm ökat stadigt de senaste åren.

Det äts även en hel del godis. Svenskarna äter nämligen mest godis i hela världen - 17 kilo per person och år sätter vi i oss, och allra mest äter vi vid påsk.

– Det är ju en av de största högtiderna. Och enligt dagligvaruhandlarna själva så omsätter påskveckan 20 procent mer än en vanlig vecka, säger Jessica Lindblom på Handelns utredningsinstitut.

Utöver att äta reser vi även en hel del. Inte bara till Egypten och andra charter-destinationer. Utan allra mest inom Sverige. På SJ:s tåg är det nästan fullbokat, flera dagar innan påsken.

– Påsk är tillsammans med jul vår absolut största reshelg på året. Så att nu börjar det bli tryck på biljetterna, speciellt till Skåne, Jämtland och övre Norrland, där det egentligen bara finns ströplatser kvar inför påsken. I stort sett blir alla tågen fulla och vi sätter in all kapacitet vi har. Så har varit traditionellt varje år och det är egentligen inget undantag i år, säger Ulf Wallin, biträdande presschef på SJ.

I år infaller påsken ovanligt sent och som få kanske missat är det vår ute. Och inte bara det, till helgen väntas det bli upp till 20 grader på sina håll.

För många brukar påsklov innebära en tur till fjällen och åka skidor. På Idre fjäll i Dalarna försäkrar man att det fortfarande går att ge sig upp för backarna.

– Många ringer upp och frågar hur snöläget är. Det är ju så sent på säsongen. Vågar man åka upp? Och jag vill säga som så: visst vågar men det, vi har fortfarande snö kvar och bra skidåkning, säger Magnus Noppa.

Idre fjäll har 31 av 41 nedfarter öppna där det fortfarande går bra att åka skidor. Bäst är det på förmiddagen, säger Magnus Noppa.

– Då är det bäst åkning, sedan blir det ganska mjukt framåt eftermiddagen, säger Magnus Noppa, marknadschef på Idre fjäll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".