Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dags att deklarera – och helst elektroniskt

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 15.33
Avdrag för hushållstjänster vållar bekymmer
3:15 min
Till årets över sju miljoner deklarationsblanketter har det gått åt fler än 8 000 träd. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Senast den 2 maj ska Skatteverket ha fått in deklarationerna från inkomståret 2010. Skatteverkets mål är att var tredje, det vill säga 4,8 miljoner deklaranter, i år ska deklarera elektroniskt.

Man deklarerar elektroniskt med hjälp av till exempel internet, telefonen, eller med ett SMS. I år är det också möjligt att deklarera med hjälp av så kallade smarta telefoner som till exempel Iphone.

7,4 miljoner deklarationsblanketter har skickats ut med förtryckta uppgifter om inkomster och avdrag. Det har gått åt över 8 000 träd för att tillverka blanketterna, och Skatteverket vill i framtiden att folk i stor utsträckning ska få deklarationsuppgifterna elektroniskt av miljö- och kostnadsskäl.

En dryg vecka innan deklarationerna ska vara inne hade två miljoner deklarerat elektroniskt. Har man inte haft några komplicerade försäljningar av värdepapper eller bostäder är det lätt att göra deklarationen. Det gäller att kontrollera att de förtryckta uppgifterna är korrekta och eventuellt komplettera med avdrag man haft för inkomstens förvärvande, som det heter. Likaså att avdrag för eget pensionssparande finns med på blanketten, om man haft ett sådant och att avdragsgilla utgiftsräntor stämmer.

Finns det frågor som annars vållar bekymmer? Ja, avdrag för hushållstjänster, som rut-och rot-avdragen kan vara lite förvillande, säger Tommy Carlsson som är skattedirektör på Skatteverket.

– Och då är det så att på skatteuträkningen står det ett litet plustecken före det som hantverkaren har fått, och så står det ett minus när man väl får sin skattereduktion i slutändan. Och det där förvirrar många och det är inte helt lätt att förstå. Normalt blir det samma belopp som både går in och ut ur deklarationen. Man ska kontrollera att uppgifterna är riktiga med de som är förtryckt i deklarationen, säger Tommy Carlsson.

Det finns information om deklarationen på många olika språk på Skatteverkets hemsida.

Som vanligt går det också att skriva under och skicka pappersdeklarationen med posten till Skatteverket. Skulle man vilja rätta i deklarationen efter att man skickat in den går det lätt att göra.

– Det går jättebra att ändra och det kan man göra nu också om man deklarerat tidigt och kommit på att man glömt ett avdrag eller fått nya kontrolluppgifter från arbetsgivare eller bank. Då kan man rätta uppgifterna elektroniskt eller på papper. Kommer man på att något var fel i förra årets deklaration, så har man fem år på sig att rätta det hela, säger Tommy Carlsson på Skatteverket.

Har man betalt in för mycket skatt får man skatteåterbäring. Och har man deklarerat elektroniskt kommer pengarna redan före midsommar.

– Ja, det stämmer fortfarande. Det är en liten extra bonus kan man säga att få pengarna tidigare. Har man e-deklarerat, med internet eller telefon till exempel, och om man har anmält ett bankkonto till oss, så får de flesta sin återbäring redan i början av juni, säger Tommy Carlsson på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".