Socialdemokraternas demonstrationståg i Stockholm 1 maj 2009. I år är temat jämlikhet och utveckling. Foto: Dan Hansson/Scanpix.
FÖRSTA MAJ-FIRANDET

Arbetarrörelsen får konkurrens på första maj

I Västerås får arbetarrörelsen konkurrens av högerextrema
4:26 min

Det är storstadsväljarna som Håkan Juholt behöver vinna tillbaka till Socialdemokraterna, brukar det sägas. Men när Juholt håller sina första första majtal som socialdemokratisk ledare gör han det i Dalarna. Stockholm överlämnar han till partiets nye ekonomisk-politiske talesman Tommy Waidelich. En utveckling de senaste åren är att andra politiska grupperingar också demonstrerar.

Socialdemokraternas nye partiledare Håkan Juholt, har valt att tala i Falun och Borlänge på första maj, och i båda städerna ska han också delta i efterföljande debatter i Folkets Hus.

Förra året, när det var valår, så talade den dåvarande socialdemokratiska ledaren Mona Sahlin på klassisk första maj-mark, Norra Bantorget i Stockholm, ett stenkast från LO-borgen och inför 15 000 åhörare. I år är det ett betydligt mindre prövat namn som ska försöka locka stockholmarna ut på gatorna. Tommy Waidelich, nyutnämnd ekonomisk-politisk talesperson, får det tunga ansvaret.

Den nya partisekreteraren Carin Jämtin talar i Örebro, och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i Karlskrona i Blekinge. Temat för årets socialdemokratiska första maj-demonstrationer är jämlikhet och utveckling. Första maj är ju den traditionella högtidsdagen för hela arbetarrörelsen. I Stockholm brukar till exempel Vänsterpartiets tåg ibland locka nästan lika många deltagare som Socialdemokraternas. Vänsterledaren Lars Ohly talar i år i Göteborg och Alingsås.

Första maj blev allmän helgdag i Sverige 1939, och fram till att Sveriges Nationaldag, den 6 juni, också blev det 2005, var det den enda icke-religiösa helgdagen i Sverige. Firandet har sin upprinnelse i den amerikanska arbetarrörelsen, American Federation of Labor, AFL, och dess kamp för åtta timmars arbetsdag på 1880-talet. De första svenska demonstrationerna ägde rum 1890 och samlade 20 000 deltagare i Stockholm och Malmö och 25 000 i Göteborg.

I Sverige nådde demonstrationerna sin största omfattning omkring de båda världskrigen. Demonstrationen före första världskrigets utbrott 1914 samlade till exempel 70 000 deltagare i Stockholm. Efter utbrottet av andra världskriget 1940 deltog uppskattningsvis 80 000 i demonstrationståget genom Stockholm.

Men i slutet av 1900-talet minskade första maj-firandets dragningskraft, delvis som en effekt av det långa Socialdemokratiska regeringsinnehavet: Vad demonstrerande man egentligen emot? Och delvis på grund av arbetarrörelsens allmänna försvagning. Och under många år nu har ett återkommande tema inför 1 maj varit bristande intresse och inställda demonstrationståg.

En annan utveckling de senaste åren är att andra politiska grupperingar valt att förlägga demonstrationer till just första maj. Till exempel har Piratpartiet demonstrerat flera av de senaste åren. Men framför allt har det varit högerextrema partier som velat demonstrera. I Västerås kommer, vid sidan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Kommunistiska Partiet och Syndikalisterna, också högerextrema Nordisk Ungdom att demonstrera. Något som har satt polisen i arbete. Börje Strömberg är presstalesman hos polisen i Västmanland.

– Alla vill demonstrera i centrum, men det finns inte så stort utrymme eftersom det är så mycket ombyggnationer just nu i Västerås centrum. Och därför måste vi försöka anpassa tider och marschvägar så att alla kan få en chans att hålla tal och demonstrera. Det finns ju olika fraktioner här från vänster till höger och dem vill vi hålla lite åtskilda. Vi har en förstärkning från kringliggande myndigheter och vi har också tillgång till en nationell förstärkningsresurs om det skulle bli några störningar, säger Börje Strömberg, presstalesman på polisen i Västmanland till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".