Bygge av ny nationalarena i Solna kommun, etta i rankingen. Foto: Tomas Oneborg / SvD / Scanpix

Medelmåttigt betyg för svenskt företagsklimat

"Det har stagnerat sedan 2006"
2:49 min

Företagsklimatet i Sverige är "godtagbart", inte mer. Det sammantagna betyget ger 33 000 företagare i arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner.

I toppen ligger Solna i Stockholms län, följt av skånska Vellinge, Trosa i Södermanland och Sollentuna utanför Stockholm. Längst ner på listan finns Hällefors i Örebro län, västmanländska Skinnskatteberg och Färgelanda i Västra Götaland.

– Vi hade en förbättring under 2000-talet, då företagen upplevde företagsklimatet som något bättre från år till år. Den här trenden har i princip stagnerat sedan 2006. Sverige har i dag enligt företagen själva ett "godtagbart" företagsklimat, både nationellt och på kommunnivå. Det finns några glädjekommuner som placerar sig bättre, men den stora majoriteten når bara "godtagbart", säger Carolina Brånby, ansvarig för arbete med företagsklimat på Svenskt Näringsliv.

Enligt Carolina Brånby är förklaringen till stagnationen att många företagare hade höga förväntningar på den nya alliansregeringen efter valet 2006, men att förväntningarna sedan inte har infriats.

Vad utmärker då en framgångsrik företagarkommun? I rankingen har 18 faktorer vägts samman, som till exempel service till företagen, tillämpning av lagar och regler och tillgång på medarbetare med relevant kompetens. Nytt för i år är också att man mäter antalet individer som väljer att ägna sig åt företagande, och inte bara antalet nystartade företag. Men även sådant som nivån på den kommunala inkomstskatten spelar in, och av de tio toppkommunerna är alla utom en borgerligt styrda. Det ligger nära till hands att anta att borgerliga kommuner har lättare att placera sig högt än rödgröna kommuner. Carolina Brånby tillbakavisar dock att politisk färg skulle vara avgörande:

 – Just i toppen är det väldigt alliansdominerat. Bland de tio första har vi bara Sigtuna som är socialdemokratiskt. Men tittar man på hela rankinglistan med 290 kommuner ser man ingen skillnad för då är det ett huller om buller. Just toppen är alliansdominerad, men det är inte avgörande med partitillhörighet. Viktigare är ambitionen, viljan och förmågan att driva igenom förändringar som får företagen att kunna jobba på ett bättre sätt.

Enligt Carolina Brånby går det inte att peka ut någon enskild kommunal åtgärd som skapar ett gynnsamt företagsklimat, men en viktig del från Svenskt Näringslivs perspektiv är att företagen bjuds in att delta i kommunens verksamhet:

 – Man visar sin tro på företagen och deras betydelse för samhället när man satsar på att göra bra upphandlingar av näringslivet och när man låter privata företag vara med i allt högre utsträckning som leverantörer till kommunen. När kommunerna går från att vara en myndighetsorganisation till en service- och beställarorganisation har kommunhuset förändrat sin attityd till företagande.

Bästa och sämsta företagarkommunerna

De 10 kommunerna i toppen är

1. Solna 2. Vellinge 3.Trosa 4. Sollentuna 5. Laholm 6.Habo 7.Sigtuna 8. Nacka 9. Danderyd 10.Upplands Väsby

De 10 kommunerna i botten är

281. Vilhelmina 282.Hofors 283. Pajala 284.Överkalix 285.Ronneby 286. Nybro 287.Sollefteå 288. Hällefors 289. Skinnskatteberg 290.Färgelanda

Bland de kommuner som klättrat kraftigast uppåt sedan 2010 märks skånska Hörby-från plats 145 till 58- och värmländska Hagfors- från plats 276 till 189.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".