Det tar tre månader från smittotillfället innan hiv kan upptäckas med ett blodprov. Foto: Luis Romero/Scanpix.

Fakta: Det här är hiv och aids

Hiv är förkortning av Humant immunbristvirus, ett virus som lagras i kroppens arvsmassa så att den smittade bär på viruset resten av livet.

Hiv förstör eller skadar celler nödvändiga för människans immunförsvar. När immunförsvaret blivit kraftigt förstört utvecklas "acquired immune deficiency syndrome", det vill säga aids. Det kan dröja flera år från smittotillfället tills man blir sjuk. Kroppen kan inte längre stå emot andra sjukdomar och tumörsjukdomar. Sjukdomssymptomen beror främst på andra sjukdomar som man får på grund av nedsatt immunförsvar. Om inte bromsmediciner ges avlider den smittade.

Viruset kan överföras med kroppsvätskor, till exempel blod. Vanligaste smittvägarna är samlag och när narkomaner delar sprutor. Det bästa sättet att skydda sig mot sexuellt överförd smitta är att använda kondom. Undersökningar har visat att sannolikheten att hiv överförs vid ett vaginalt samlag är 0,05 procent (fem av tiotusen) för män och 0,1 procent (tio av tiotusen) för kvinnor.

Det tar tre månader från smittotillfället innan hiv kan upptäckas med ett blodprov. Det beror på att det är så lång tid som det tar för antikroppar mot hiv att bildas i blodet, och det är dem som man kan mäter vid ett blodprov. Den som fått smittan är hivpositiv. Det är under de första månaderna, innan antikroppar bildats, som man är som mest smittsam.

Hiv är enligt lag klassad som allmänfarlig sjukdom och alla fall som upptäcks ska anmälas till Smittskyddsinstitutet. Det är också en smittspårningspliktig sjukdom, vilket betyder att den som är smittad måste tala om vilka man kan ha fått smittan av och eventuellt spridit smittan vidare till. Att smittan är allmänfarlig betyder också att den som i dag är medveten om sin hiv-smitta och ändå har oskyddad sex utan att upplysa sin partner om smittan gör sig skyldig till grov misshandel. Straffet kan bli uppemot tio års fängelse, en alldeles för hård påföljd menar Smittskyddsinstitutet.

Den första bromsmedicinen kom 1987 och sedan dess har de utvecklats i flera steg. De första gav allvarliga biverkningar och var inte så verksamma och de smittade fortsatte att utveckla aids.  Revolutionen kom 1996, med de så kallade 3-komponentsmedicinerna, som gör att man i dag kan leva med hiv-smittan, utan att utveckla aids, om man tar regelbundna bromsmediciner. Det finns i dag ett 20-tal sådana på den svenska marknaden. De angriper hiv-viruset på olika sätt, och i olika stadier av en hiv-infektion. De måste dock tas regelbundet för att de inte ska bli verkningslösa. Mellan 30-60 procent av världens hivsmittade kan vara resistenta mot medicinerna. I Sverige är det ungefär 5 procent. Bromsmedicinerna ska hindra viruset från att föröka sig, utan att skada värdcellen. Men något botemedel, som dödar viruset, finns ännu inte.

Enligt FN-programmet Unaids lever i dag (sifforna är från 2009) över 33 miljoner människor med hiv i världen, hälften av dem är kvinnor. Två tredjedelar, 22,5 miljoner av de hiv-smittade, lever i Afrika söder om Sahara. Fyra miljoner smittade finns i sydostasien, 1,4 miljoner i latinamerika, 1,5 miljoner i nordamerika och 820 000 i västra och mellersta Europa.

2,5 miljoner barn under 15 år är hiv-smittade och av dem lever 2,3 miljoner i Afrika söder om Sahara, 150 000 i sydostasien och 1 400 i Europa.

Varje år dör närmare två miljoner människor i aids. 2009 dog 1,8 miljoner. De flesta - 1,3 miljoner i Afrika söder om Sahara. I västra och mellersta Europa dog 8 500 personer i aids 2009.

I Sverige har totalt 8 935 hiv-fall anmälts, varav 2 310 har fått aidsdiagnos och 2 045 har rapporterats avlidna, medan 5 000 beräknas leva med hiv i dag. 30 procent av de anmälda hivfallen är kvinnor. Totalt under 2009 anmäldes 486 fall av hiv-infektion, vilket är 38 fler fall jämfört med föregående år: 221 av fallen anmälda 2009 var heterosexuellt smittade, 134 smittade via sex mellan män och 27 smittade via intravenöst missbruk. Nio barn blev smittade i samband med graviditet och förlossning.

Källor: Smittskyddsinstitutet, SMI, och Hiv i Sverige (hiv.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".