OMVALET I VÄSTRA GÖTALAND

”Etablerade partier ger SD för stort utrymme”

3:09 min

Den verkligt stora vinnaren i omvalet till landstingsfullmäktige i Västra Götalands län var Sverigedemokraterna som ökade med 1,4 procentenheter till 5,8 procent. Även i Örebro ökade de, om än inte lika mycket.

Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet, oberoende socialdemokratisk, tror att valresultatet kan komma att få stora konsekvenser för rikspolitiken, beroende på om de andra partierna tar det på allvar eller inte.

– Det är en rikstrend som om den fortsätter till nästa val kan göra Sverigedemokraterna till ett betydligt större parti än vad det är i dagsläget, och det vore inte bra för Sverige.

Anders Lindberg menar att de etablerade partierna måste sluta ge SD utrymme i rikspolitiken, och istället hitta blocköverskridande överenskommelser. Och han ser två förklaringar till Sverigedemokraternas framgångar i omvalet:

– Den första är att de har sedan valet fått alltmer uppmärksamhet på grund av sin plats i riksdagen. Övriga partier har gett dem en ganska framträdande roll i det parlamentariska genom att hela tiden ha konflikter om Sverigedemokraterna. Det gör att de har fått mycket plats och tid i nyheterna. Det andra är ju att det här är ett omval baserat på felaktigheter, sådant ökar ju politikerföraktet och det tenderar att ge Sverigedemokraterna fler röster. Det tror jag är förklaringarna till att de gått framåt.

Vad betyder den här framgången för SD?

– Jag skulle säga att det beror på hur övriga partier agerar. Moderaterna öppnade ju i går kväll för ett eventuellt samarbete. Om det skulle bli verklighet innebär det en enorm förändring, men annars är de vågmästare och har kvar den ställningen. Jag tror dock inte att ett samarbete med M kommer att ske, utan att det blir ett fortsatt rödgrönt samarbete i Västra Götaland, säger Anders Lindberg.

Moderaterna i Västra Götaland drog sedan tillbaka uttalandet om ett eventuellt samarbete med SD. Däremot så kan Socialdemokraterna i Västra Götaland få problem, det anser liberala Göteborgspostens ledare, eftersom särskilt landstingspolitikern Gert-Inge Andersson, enligt GP, hittills visat sig vara både ovan vid och obenägen till samverkan över blockgränsen.

När det gäller Sverigedemokraternas valframgångar är en annan förklaring som lyfts fram är att det låga valdeltagande skulle ha gynnat partiet. Traditionellt sett är Sverigedemokraternas väljare mindre benägna att gå och rösta, och skulle det vara så i det här valet, så skulle det innebära att SD:s framgångar är ännu större än vad valresultatet visar.

Men då ska man komma ihåg att inför omvalet har SD hårdsatsat på valkampanjen i Västra Götaland. Partiledaren Jimmie Åkesson har varit en flitig besökare i regionen inför valet, och partiet har plöjt ned mycket pengar i valkampanjen. Anders Lindberg igen:

– Troligen är det så att de haft en ganska bra mobilisering och fått sina väljare till valurnorna. Man ska ju vara medveten om att Sverigedemokraterna fick ungefär 10 000 röster färre i Västra Götaland nu än vad de fick 2010. Men det ger ändå ett mycket bättre valresultat, säger Anders Lindberg, ledarskribent på oberoende socialdemokratiska Aftonbladet.