Vanligare att barn inte sitter säkert i bilen

2:37 min

Idag är det barnsäkerhetens dag, då Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande - NTF- tillsammans med försäkringsbolaget Volvia uppmärksammar hur viktigt det är att små barn sitter bakåtvända när de åker bil. I Sverige sker väldigt få olyckor med barn i bil,  och det finns en lång tradition av att arbeta med bilbarnstolar och forskning kring barnsäkerhet i bilar. Men det finns en tendens att föräldrar låter sina barn åka framåtvänt i allt för tidigt ålder.

– Vi är ju egentligen bäst på världen med det här, om man jämför med andra länder, men det finns fortfarande mycket kvar att göra, säger Jan Sandberg som är vd på NTF.

– Problemet i Sverige är att andelen bakåtvända barn har minskat de senaste åren. Och den stora förändringen vi märker är att man vänder barnen framåtvända redan vid tre års ålder, vilket är helt fel.

Enligt forskning är det fem gånger säkrare att sitta bakåtvänd än framåtvänd för små barn.

– Barn växer ju, och tittar du på ett barn under fem år så är huvudet väldigt stort och tungt i förhållande till resten av kroppen, samtidigt som barn i den här åldern har svag nacke. Så kombinationen av ett tungt huvud som kan kastas framåt i en krock och den svaga nacken är förödande, det är jättefarligt. Men det problemet har man inte om barnet sitter bakåtvänt,säger Jan Sandberg.

I Sverige rekommenderas att barn upp till 4-5 års ålder åker bakåtvänt i bilen. Jan Sandberg på NTF säger att man ska låta barnen åka bakåtvänt så länge som möjligt, och när barnet är ungefär 135 centimeter långt kan man börja fundera på att vända barnet framåtvänt.

Enligt en studie som NTF gjorde i Sverige 2010, som omfattade ca 5000 barn mellan 0 och 10 år, så var det ungefär sex procent av de ettåriga barnen som åkte framåtvänt i bilen.

I övriga Europa är detta vanligt, men helt emot svenska rekommendationer. Forskningen är mycket tydlig inom det här området, menar Jan Sandberg.

– Det är solklart, och man har till och med gjort speciella kraschtester med speciella kraschdockor i form utav barn i flera olika storlekar, med just viktförhållandet och tyngdförhållandet på huvudet i förhållande till nacke och resten av kroppen. Så det är ingen som ifrågasätter det här, inte.

Så hur ska man då tänka när man ska ut och åka med ett litet barn i bilen?

– Upp till fyra-fem års ålder, eller 135 centimeters längd, då ska barn färdas baklänges i bilen. Och det är väl egentligen det som man ska tänka på. Sen kan det vara så att man själv upplever att ens barn är lite stort, så att det kan bli lite trångt för benen när man sitter i en bakåtvänd bilbarnstol, men det ska man faktiskt strunta i. För det är så viktigt för säkerheten att man är bakåtvänd, det är ju det det handlar om, säger Jan Sandberg på Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande – NTF.