Bamse får kritik för serietidning om asyl

Bamse, världens starkaste och snällaste björn, har gett sig in i flyktingdebatten och resultatet möts av hård kritik. I Migrationsverkets informationsmaterial finns tidningen "Bamse, Mim och Meles" på flera språk. Den riktar sig till barn mellan 5 och 12 år i asylsökande nyanlända familjer.

Kritiken är hård på Kultursidor och sociala medier på näter och Bamse, som en gång i tiden anklagades för att vara kommunist, sägs nu ha sålt sin själ och blivit sverigedemokrat.

"Bamse, Mim och Meles" handlar om två familjer; en kaninfamilj som flytt från sitt hemland, som invaderats av elaka krokodiler och en grävlingfamilj, som lämnat sitt hemland för att det styrs av vargar som gett grävlingpappans jobb till en varg och de fick dåligt med pengar. Kaninfamiljen får stanna, eftersom de flytt från krig, men grävlingarna, som "bara" är en utsatt minoritet, får avslag och skjutsas till flygplatsen av migrationsverkets personal, som vinkar av familjen när planet lyfter.

Grävlingbarnet är lite oroligt, men när de väl landar och hälsas välkomna av mormor och morfar och alla kompisar och kusiner, så är alla glada och historien slutar lyckligt. Det är trots allt skönt att komma hem. Och det blir precis som Migrationsverket sade i sitt avslagsbesked, något som upprepas flera gånger; "att det inte är fara för deras liv om de återvänder."

Anita Dorazio är ordförande för svenska Asylkommittén och möter asylsökande familjer varje dag och hon tycker att Bamseförlaget är aningslösa, som ger ut en så förljugen bild av verkligheten.

– Det är en helt aningslöst lögn att det går till på det här sättet, det är barnen som ska läsa det här, som har sett sina föräldrar rädda och kanske våldtagna i hemlandet, det är många av våra barn som har sett det och så ska de tillbaka, det finns inte ord för det här, jag tycker att det är pinsamt.

Men det är inte meningen att tidningen ska beskriva verkligheten, utan inge hopp till barn, säger Ola Andréasson, vd på Bamseförlaget.

– Det här förklarar verkligheten och vad som kan hända utan det här har man gjort för att flyktingbarnen ofta kommer med traumatiska upplevelser och de behöver är positiva saker i livet, det de ofta lider brist på och vi har ju inte suttit och hittat på det här själva utan Bris ligger bakom och Rädda barnen och Röda korset och alla tycker att det ska sluta så här.

Men enligt Anita Dorazio är det att ljuga för barnen och därmed svika dem.

– Bamse har ju varit en figur som har stått på de utsattas och svagas sida och det gör ju verkligen inte Migrationsverket, tvärtom, det är en myt om Sverige att vi är de som är mest generösa och hyggliga och tar emot alla, men det är inte sant och man ska inte ljuga för barn tycker jag.

Men Bamse står fortfarande på de svagas sida, menar Ola Andréasson, och han har inte blivit Sverigedemokrat.

– De som kan sin Bamse vet att Bamse är långt från Sverigedemokrat, han har alltid stått på de svagas sida och det kommer han att göra i fortsättningen också.

Tycker Bamse att asylprocessen är rättssäker och rättvis?

– Nej, i Bamses värld ser den humanitära hjälpen och flyktingpolitiken helt annorlunda ut, men Bamses värld är inte verkligheten tyvärr.